Wednesday, December 29, 2010

bola 2

1st december haritu aku tulis pasal bola, time tu aku tgk malaysia kene belasah dgn indon smpi skor 4-1 (aku tak sangup tgk game tu smpi abis).. tak sangka disebabkan komen membina yg aku tulis tu akhirnya malaysia mampu bangkit utk menang suzuki cup ni.. dgn mengalahkan indon yg belasah kita masa first game haritu..

aku ada terbaca dlm paper ke bolg org, time tu malaysia baru layak final, kalahkan vietnam.. org tu cakap lebih kurang mcm ni la, "kalo tgk world cup hari tu pun, spain kalah masa 1st game n akhirnya dorg jadi juara dunia, jd tak mustahil kita boleh jadi juara AFF suzuki cup ni"..


jadi aku nak komen ckit pasal kemenangan malaysia dlm AFF suzuki cup ini daripada hemah peribadi aku..

satu sbb aku tgk team kita bleh menang sbb kita main modern football.. kalo peratikn balik corak permainan thai, vietnam, indon lagi membuatkan kita terhibur drpd msia main.. cara dorg menyerang, dorg pasing bola, dorg main 1 2.. itu yg membuatkan permainan bola ini cantik dah seronok utk d tgk.. tapi kita team kita main guna akal, guna otak, guna tektik.. rasanya time lawan laos je kita main menyerang sbb kita tau kita konfem boleh makan laos, yg lain2 kita main defensive je, pastu counter attack.. gol2 team malaysia mostly in 2nd half.. except time kita kalah dgn indon tu.. kita skor awal sbb tu kita kalah, kalah teruk plk tu.. haha

kalo lawan team2 kuat ni, masa 1st half kita more on defensive, attack pun main counter attack je.. masuk 2nd half je kita pnye striker still bnyk stamina lagi sbb 1st half lari pun ckit2 je.. jadi boleh compete dgn team lawan pnye defend.. lg pun kita tau kita ada striker yg sorg mmg boleh bwk bola n sorg lagi boleh score gol.. 2 org ni pun cukup dah utk create gol.. jadi utk menjadikan kebarangkalian penghasilan gol itu lebih tinggi adalah sewaktu defender team lawan bukan dalam keadaan yg perfect atau fresh atau masih cergas sepenuhnya..

aku tgk game final tadi.. aku sbnrnya agak tak puas hati sbnrnye sbb kita kalah (1-2), walaupun keseluruhannya msia menang tournement ni (4-2).. mungkin aku punye perasaan yg benci kpd indon ini lebih ber banding org lain.. lagu2 indon pun aku anti.. kalo boleh aku nak dorg kalah dgn malaysia dlm apa2 sekali pun..huhu.. :p

satu perkara yg agak menggembirakan aku dgn kemenangan ni sbb yg main dlm tournement ni bukanlah team malaysia yg sebenar, sbb ada 8 player utama kita yg injured (katanya lah).. jadi dgn team yg player budak2 ni pn dah boleh menang AFF cup ni, so tak mustahil lah boleh menang asia cup plk lepas ni dgn team malaysia yg sebenarnya kan??.. hehe

satu lagi perkara yg aku tak faham.. apsal tetiba ramai awek minat dgn khairul fahmi aa?.. aku rasa ramai lagi player2 yg hensem2.. tapi apsal c apex yg menjadi pujaan ramai awek2 aa?.. tapi aku masih ingat kata2 sorg mmber aku ni..dia cukup tak setuju bila ramai org cakap awek2 kelantan ni ramai yg cun2, comey2.. walaupun dia sendiri org kelantan.. dia ckp yg sebenarnya bkn pmpuan kelantan yg cun tapi lelaki2 kelantan yg hensem2 (aku terus setuju tanpa berfkir panjang).. maybe ini sebab ramai awek minat apex kot.. haha

p/s: aku org kelantan (-..-)

Saturday, December 25, 2010

26th December

1996.. penampang, sabah.

aku terjaga daripada tidur.. terdengar bunyi bising zink reban ayam rumah sebelah d tiup angin.. ditambah dengan bunyi siulan angin yg masuk melalui celah2 tingkap rumah.. aku cuba lelapkan mata, namun masih tak dapat untuk tidur.. aku tgk abg aku tidur nenyak je, siap dengkur lagi.. mmg konfem dia tido mati.. bunyi bising angin mlm tu + bunyi zink + bunyi ayam, anjing menjerit2 pn dia tak dengar..

rasa2nya time tu tak sampai sebulan kot kitaorg satu family pindah sabah.. rumah yg kitaorg tggl ni pun agak beasr, sbb rumah lama, design umah dulu2 kan agak beasr drpd rumah skrg ni..

dalam hati aku berpkir berkata mungkin mcm ni la kot suasana musim tengkujuh kat sabah ni.. mcm kat kg. aku kalo musim tengkujuh ni hujan lama, last2 banjir.. kat cni hujan+angin kuat kot.. dalam aku cuba kembali tidur, aku pusing2 ke kiri, kanan.. last2 aku terperasan, nmpk cahaya lampu dari luar drpd celah pintu bilik.. ada org bangun ke mlm2 ni?..

d sebabkan aku tak boleh tidur aku pun bangun menuju ke pintu bilik, nak tgk sepa yg bangun tgh2 mlm ni..

amacam?.. saspen tak?.. haha

sambung balik..

aku tgk2 rupa2nya mak dgn ayah aku.. dorg tgh sahur.. pas tu mak aku ofer aku makan, dia buat megi.. aku ni, sebagai anak yg soleh lagi hensem, makan la megi tu.. walaupun aku takde pn berniat nak pose esoknye.. hehe.. lps mkn baru boleh p masuk tido. =)

bagun pagi esok, tgk berita baru tau rupa2nya ribut greg melanda sabah mlm tadi.. rupa2nya mlm tadi tu bukan lah fenomina biasa.. kitaorg keluar pergi kk tgk bnyk pokok2 tepi jalan yg besar2 tu tumbang, ada yg sampai tercabut akar mcm kena tarik je..



itu cerita 26 december 1996.. tarikh yg sama tahun 2004, tsunami berlaku akibat drpd gempa bumi yg kuat berlaku d dasar lautan hindi lepas pantai barat acheh yg mengakibatkan ombak besar melanda kwsn2 pantai selatan asia, sumatera utara, thailand & malaysia. di anggarkan lebih 150,000 org maut dalam kejadian tsunami ini.



tadi aku takde keje aku buat kira2 dan mendapati.. perbezaan kejadian 2 bencana alam ni adalah 8 tahun.. hmm.. jadi kalo kita kira balik, 8 tahun drpd tsunami (2004 + 8) adalah....

2012.

korang pernah tgk tak cite 2012?.. aku pn tak pernah tgk cite tu.. tak silap aku cita tu pasal bumi nak hancur tahun sbb bnyk bencana alam berlaku.. ye ehh?

p/s: 2012

Tuesday, December 21, 2010

penipu??

dulu ada member aku sorg ni bg tau (tak ingat masa kat U ke masa metrik ke mase skolah menengah) ada mmber aku bg tau, "tak elok tau makan gula2 getah ni".. masa tu aku tgh makan gule2 getah..

korg rasa apa alasan dia???

"sebab dia bnyak kandungan chemical (pewarna, perasa).. kalo ko makan gula getah ni ko akan kunyah2 sampai la rasa dia hilang, warna dia pun dah bertukar.. kat mana semua tu pergi?... dalam perut korg. semua benda2 yg tak elok tu korg dah makan"... bukann ini alasan dia.

"sebab kalo ko perasan gula getah ni kalo ko makan, sejam pun ko dok kunyah2 dia takkan hancur.. jadi kalo ko tertelan dia akan melekat pada organ2 dalaman korg.. lekat kat jantung ko, pastu jantung ko susah nak pump darah, nnt ko mati.. tak pun melekat kat perut ko jadi mcm sarang labah2 pastu suma benda yg ko makan tak masuk dlm perut sebab tersangkut kat gule getah tu, lama2 ko akan mati sebab tak dpt mknn (ini apa yg aku byangkan masa aku kecik2 dulu masa parents aku tak bagi mkn gula2 getah)"... ini pun bukan alasan apa yg member aku tu ckp.



mmber aku ni cakap tak elok makan gule getah ni sebab ko menipu.. ko menipu perut ko.. ko kunyah2 tapi ko tak telan.. ko telah berpakat dgn mulut ko untuk menipu perut ko.. kesian perut ko dok tertunggu2 makanan tak sampai2.. nnt lama2 perut ko sakit..

aku rasa bayangan aku masa kecik2 dulu lagi logik kot drpd alasan mmber aku tu.


p/s:
1.kan aku dah cakap, awek+pink = terbaek!
2.gambar takde kaitan dgn cerita, harap maklum.

Monday, December 20, 2010

selamat pengantin baru

tadi mmber aku baru msg aku.. cita pasal kisah lama kitaorg..

dulu kitaorg penah jadi best friend.. mmg rapat sngt..




tapi sejak dah abis belajar ni kitaorg dah dok berjauhan.. mmg dah tak berjumpa.. mmg dah tak kontek dah.. masing2 pun sibuk dgn life masing2, keje masing2..

tadi dia msg aku.. bg tau dia nak kawin dah.. aku tumpang gembira dgn mmber aku sorg ni..

selamat menempuhi alam rumah tangga!

walau pun agak awal lagi (dia kawin thn dpn) , aku nak jgk tujukan lagu ini buat my best buddy ever:


friend for ever!

Friday, December 17, 2010

emosi pemandu hensem & hebat.. terganggu lagi

lokasi: +-5km nak sampai exit jawi, arah utara plus highway

masa: kurang pukul 8.10pm

environment: di lorong kanan; belakang aku +-20m ada kereta dgn pecutan 0km/j2; depan aku takde kete; depan lorong kiri +-40m ada sebijik van@lori(aku tak ingat sbb time tu gelap, samar2 lamu kete je); halaju aku 120km/j.

tengah syok2 aku drive sambil layan lagu sakit rumah.. tetiba ada sebijik kete potong aku dari lorong kiri.. aku cuba perati kete apa ni..rasanya kereta yg telah d tukar enjin turbo sbb bunyi pn
lain mcm je.. aku terus decide nak tukar lorong kiri.. tgk side mirror, perasan ada lagi kete dgn pecutan yg tinggi dari lorong kiri..

bunyi dia lain mcm je.. smpi dpn aku sebijik ferrari.. lps tu sebijik lagi ferrari.. dan sebijik lagi ferrari.. terkedu aku sekejap.. dlm masa beberapa saat tu aku terkesima.. ada beberapa bijik supercar lalu melimpasi aku termasuk bmw dan skyline (yg lain2 aku tak sempat perhati sbb terngah terkesima).. dengan bunyi deruman ekzos dia yg mengasyikkan sambil dapat aku rasakan gegarannya membuatkan aku terasa seolah-olah berada d lokasi pengambaran 2 fast 2 furious..

..........


bila aku nak kaya ni??!!!..

Tuesday, December 14, 2010

Ciri2 Wanita yg Aku Rasakan Dia Seksi: Season 2

season 1

...

3. pink
aku rasa warna pink tu buat awek tu bertambah ciri2 kefemininannye.. jadi pada hemah peribadi aku, seorang awek yg pkai pink adalah sngt best!.. sampai pernah suatu ketika dahulu
aku bagi hadiah kat sorang awek tu tudung berwarna pink, dgn harapan suatu hari nnt aku dpt tgk dia pakai.. skrg jumpe dia balik kat fb, hampeh.. tudung pn tak pakai dah skrg (harap2 dia tak baca blog aku ni).. haha

4. lawak
biasanya lelaki yg selalu d kaitkan dgn lawak ni.. kalo awek biasanya d kalangan mmber2 dia je dorg berlawak bodoh mahupun pandai.. biasanya depan lelaki dorg ni kontrol ayu, terutamanya depan laki2 macho & hensem mcm aku ni.. haha.. ambik contoh tgk raja lawak la, berapa kerat sngt awek dlm program tu.. tu pun dah season ke berapa baru ada pompuan.. pastu dah takde balik.. biasanya awek yg sempoi, boleh melawak sambil loyar buruk ni yg kureng ckit drpd segi penampilan dia (cth agak berisi) sbb dia takde apa2 nak control dpn laki2, jadi dgn selambe je dia.. jarang la dpt jumpe awek cun & sempoi.. hehe


to be continued..

Saturday, December 11, 2010

jika aku seorang robot

jika aku seorang Robot,
nombor-nombor darahku,
jasadku impot ekspot,
besi logam dagingku,

sinar matahari solar
nyawaku tenaga elektrik
otak ku macam peluru
bernafas pun tak perlu,

meneliti lebuhraya,
mengawasi pasaraya,
mata-mata dari Angkasa,

jika ku seorang Robot
tak perlu ada komplot,
kawan kawan smua Robot,
25 jam sehari
8 hari sminggu.


lagu/lirik oleh monoloQue.
Pustaka Muzik Butter Trade.

p/s: tribute to layout baru aku.

Friday, December 10, 2010

cita cita 2


baru aku teringat apsal hari tu tetiba aku nak buat entry pasal cita-cita ni..

disebabkan sejak 2 menjak ni aku selalu travelling sp - tepeng, jadi masa aku bnyak d habiskan dlm kete, kat atas jln raya.. driving..

sorg2 dlm kete mcm bende terpikir.. mcm2 bende nampak kat highway.. lori terbalik, lori nak terbabas, kete eksiden, jalan kene repair, polis tgh tembak (speed trap), aku kene saman.. huhu

hari tu aku bwk kete potong kete tu, potong kete ni.. kete tu potong aku, aku potong dia balik.. last2 terlintas d fikiran..

kalo aku jadi driver F1 best jgk kot.. hehe


p/s: esok drive sp - kl.. drive betmobil aku.. lama aku tak naik betmobil aku.. dok simpan dlm gua je.. hehe

Wednesday, December 8, 2010

hairan bin ajaib 2

pelik betul..

apsal bilik aku bersepah?.. asa balik keje je bilik bersepah.. balik keje yg dah penat bertambah penat bila tgk bilik bersepah...

lama aku berpkir.. last2 aku tau apsal..

....


aku mana ada org rumah nak tolong kemaskan utk aku.. haha

hairan bin ajaib

apsal aku rasa mcm bdn aku makin naik aa?..

padahal hari2 aku main bola..

hmmm..

...

oooo.. patut pun..

sebab aku main 'game'

Tuesday, December 7, 2010

Ciri2 Wanita yg Aku Rasakan Dia Seksi

hari tu aku baca dlm blog sorg brader ni pasal "7 Ciri Wanita Yang Membuatkan Aku Rasa Dia Hot "..

jadi tetiba aku rasa terpanggil utk buat aku punye opinion sendiri pasal "Ciri2 Wanita yg Aku Rasakan Dia Seksi" .. haha

1. perempuan yg main gitar

yg ni aku setuju dgb brader mantot.. maybe sebab kita jarang2 dapat tgk awek main gitar ni.. agak rare d kalangan masyarakat kita ni.. aku bagi 2 contoh,

1.1 Yuna..
walaupun dia pakai tudung, tapi kalo tgk dia perfom mmg aku agak terpaku. nak tgk smpi abis..


1.2. Liyana Fizi..
dia ni mmg seksi. haha




2. awek naik motor


ni aku tak tau la apsal, asal tengah driving pastu ternampak awek naik moto.. tak kesah la dia bwk ke, bonceng ke.. mesti aku akan tekan minyak, nak dok sebelah moto tu, kalo boleh nak tgk muke dia cun ke tak.. haha


..................


buat masa ni itu je yg aku terpikir, nnt tetiba kalo aku terasa "gatal" akan ada lagi sambungan ciri2 wanita seksi ni... haha


Friday, December 3, 2010

cita cita

1. bomba
aku ingat lagi masa aku darjah 3, time dekat2 akhir tahun mcm besa la, cikgu akan ambik berat, tinggi, suma bdk dlm kelas utk masuk dlm buku rekod.. pastu ada sesi cikgu akan interview tnya cita2.. nama cikgu kelas aku tu cikgu sakinah. aku ingat aku ada cakap nak jadi bomba.. pastu aku terdengar cikgu sakinah tu bergosip dgn sorg lagi cikgu tu, tak ingat cikgu apa.. "tak kan nak jadi bomba je kot?.. hmm takpe la jadi pegawai bomba ok jgk tu".. aku dgr cikgu ckp mcm tu aku terasa aku ni tak layak jd bomba.. haha.. budak darjah tiga apa sngt yg dia tau.. polis, bomba, askar... kalo yg up ckit doktor.. bende yg familiar sekeliling dia je la yg dia tau.. yg ingat masa tu aku nak ckp antara polis, bombe, askar.. aku pilih bomba sbb boleh main air.. hehe



2. usahawan
masa skolah menengah dulu, dlm subjek kemahiran hidup ada belajar pasal usahawan.. apa perbezaan usahawan dgn peniaga?.. belajar kira2 buka, tutup akaun la.. time tu ada terdetik dlm hati aku nak jadi sorang usahawan aka businessman.. tapi syg takde pendedahan.. belajar sekakat nak ambik pmr je.. masuk fom 4 dah takde dah, belajar science stream je.. tp smpi sekarang dlm hati aku masih ada ckit rasa mcm nak try business sendiri.. kerje sendiri.



3. tukang masak

time bulan posa secara tetiba aku bercita2 nak jadi seorang chef. time bulan pose ni la org kita ni akan mkn mcm2.. mknn yg tak pernah kita nampak, time bulan pose ni dia boleh ada.. kat umah aku mmg jarang beli kat bazar.. kuih ke, lauk ke.. semua mak aku yg buat sendiri.. time ni la aku suke ddk kat dapor.. tgk mcm mna buat kuih itu ini.. dlm masa yg sama bleh tolong mak, ataupn nak try power.. kalo aku buat, pastu jadi plk.. mmg bertambah kuat cita2 aku nak jadi seorang chef yg hensem lagi hebat!.. haha..



4. pilot
masa dok kat sabah dulu, umah aku mmg laluan flight. time2 pagi dgn ptg time tu la trafic busy, bnyk kapal terbang take off n landing.. time tu aku ada 2 org mmber, yg kitaorg sama2 gile dgn flight.. smpi masa kat kelas ada je flight baru take off atau nak landing kitaorg dok teka flight model apa tu.. kitaorg boleh bezakan mana boeing 737, 747,dc10, airbus, foker.. kalo pegi umah mmber aku mmg main game flight simulator.. dia siap pernah ckp kat aku kalo dia tak jadi pilot besar nnt dia sangup bunuh diri.. tp last aku jumpe dia balik masa kt metrik, mcm dah tekde rupe nak jd pilot je.. huhu.. mmber aku yg lagi sorg ni mmg dia dah berjaya jadi pilot.. dia keje dgn firefly skrg.. aku plk, mmg awal2 aku dah tau aku tak akan boleh jadi pilot, walau pun aku ada minat.. sbb aku pki spek.. main game je la aku.. huhu



5. navy

dulu time skolah aku join persatuan kadet bersatu malaysia (laut) aka PKBM(L) atau senang ckp kadet laut.. memandangkan skolah aku kat labuan, jadi kitaorg mmg aktif sbb ada kem tentera laut kat sana.. pastu aku dgr2 dorg ckp kalo lps blajar ni kitaorg masuk navy terus dapat laksamana muda. sbb kitaorg dah ada sijil masa abis kadet dulu.. jadi aku pernah terpkir nnt kalo lepas aku abis belajar kat u, pastu tak dpt2 keje jgk, menanam anaggur je.. last choice aku jadi navy kot.. hehe



p/s: dulu ex aku pernah ckp, dia buat kira2 berdasarkan nama aku ke tarikh lahir aku.. dan result dia, dia ckp pekerjaan yg sesuai dgn aku adalah.... "topless catwalk model".. aku blur jap masa tu.. sbb aku tak berapa nak pandai english time tu.. hehe..
agak2 skrg ni kalo aku nak try boleh tak?.. haha

Wednesday, December 1, 2010

bola

tadi lepas keje main futsal.. dah lame tak main.. rasanye last main bulan 5 dulu kot?.. masa keje site lama.. mule2 main bersemangat gile.. sampai2 org dah stat dah.. terus salin baju, pkai kasut terus masuk.. takde warming up.. pastu rasanya main dalam 15minit je.. rasa mcm nak muntah.. haha

nasib ada org lebih, bleh tukar2..

baru aku perasan kecik dah kasut aku ni (bkn aku yg besar).. sakit kaki, terutamanya jari kaki.. ketat kasut tu last2 main tak ikat pun tali kasut.. tak tercabut pun kasut.. haha.. sepe nak kasut aku ni?!! condition masih ok, ada rupa kasut lagi.. hehe

sampai rumah tadi pkul 9.15.. kitaorg main lps keje tadi, pkul 6-7pm.. agak2 apsal lama aku ambik masa utk smpi rumah?.. sebab aku main kat taiping, rumah kat sg. petani.. haha.. jauh gile main.. nasib baik kaki aku kuat, mampu utk tekan2 padel minyak, clutch, break utk drive balik.. dulu masa memula stat main selepas beberapa tahun tak main, mmg tak tegang je rasa urat kaki, nasib baik time tu drive kete auto.. huhu

tadi lepas sampai rumah, mandi2.. siap2 mknn dok dpn tv tgk bola malaysia vs indon, suzuki cup.. memula tu skor indon 2, msia 1.. tak lama lepas tu indon skor lagi satu.. tak lama lps tu indon skor lagi satu lagi.. 2 2 gol tadi mmg defend punye silap.. huh, malas aku nak tgk.. esok pagi time pg keje dgr je la dlm radio apa result dia..

ps/: aku pernah main bola wakil negeri (labuan), mssm tahun 2002.. main kat kuching, sarawak.. cukup sampai ctu je, tak bleh cite lebih2.. haha

Tuesday, November 30, 2010

video klip

masa memula tgk video ni kat fb aku dah terpikat.. jatuh cinta pandang pertama bak kata org tua2.. tiap2 mlm sebelum tido mesti aku tgk dulu.. haha



Monday, November 29, 2010

mimpi best

tak ingat la, rasa nya dalam 2 3 hari lepas kot.. aku mimpi..

memula kat dalam satu bangunan ni.. dengan ramai2 org tgh jln nak trn tangga.. tetiba ada sorg pakai topeng turun tangga, dia tunjuk pistol.. semua org tergamam.. semua angkat tgn, diam, tergamam, takut nak baergerak.. sbb takut dia tembak..

rasanya sbb dia ni org jahat, dan nak tunjukkan yg dia tak main2, dia lepaskan satu das tembakan dan terus berlalu..

dia tembak aku.

Saturday, November 20, 2010

memandu


semalam stuck dlm jem.. besanya sejam stngah tepeng ke sp, smlm ambik masa dekat 3 jam.. dari pukul 6, dlm pkul 9.30 lebih baru sampai..

antara perkara2 yg selalu dlm list aku "sikap pemandu malaysia yg tidak d sukai" :

1. bagi high beam dari time nak potong kat highway.
ada brader tu ckp dia dah bwk 110km, tetiba ada satu kete dari blkg bagi highbeam nak potong dia, dia pun mule memaki2 kete belakang tu.. kalo aku aku sakit hati dgn brader tu, dah tau tak laju jgn la nak dok lane kanan.. mmg la ada sign speed limit 110km, tapi ada satu lagi 'ikut kiri jika tidak memotong'.. takde plk sign tulis '11okm sahaja d lorong kanan' kan??.. kalo aku kene speed trap pun bkn ko yg bayar.

2. tak reti nak bagi signal nak masuk /tukar lorong.
ini aku mmg la.. kalo kat jalan tu ko sorang2 je takpe la.. ini la antara penyebab ckittttt lagi nak eksiden.

3.bagi hazard light time hujan.
ini satu habit yg aku tak suke, dorg tau tak apa fungsi hazard light tu?..mana boleh bagi hazard light time kete tgh gerak, nnt ko nak bagi signal mcm mna?.. ni nak bg tau, lain kali kalo bagi hazard light kete kene brenti.. ini la sebab org dah brenti kat tepi pun still kene langgar.. ni sbb ada jenis org yg salah penggunaan hazard light ni la.. org tak perasan ketetu sbnrnye tak gerak pun.

4. time hujan/kabus tak buka lampu
aku bnyk travel balik kg la, ulang alik kl penang.. aku tak kesah la korang nmpk jalan, tapi org tak nampak kete ko.. itu la fungsi bukak lampu time hujan @ kabus, supaya org lain alert, perasan kewujudan kete korang kat atas jln raya.. lagi satu kalo bukak lampu tu bukak la abis, jgn bukak ckit je.. bukannye kene byar bil pun bukak lampu kete tu.

p/s: smlm ada eksiden.. moto dgn kete pengantin.. tau kete pengantin sbb tgk kete tu siap reben2 lagi

Wednesday, November 10, 2010

ringan

mlm semalam aku timbang.. 77.1kg

tangah packing2 baju ni, lalu lalang dlm bilik ni.. ternampak rupe aku kat cermin.. specifik lagi ternampak perut aku yg semakin sihat ni.. brenti jap depan cermin, bediri betul2..nampak rupa aku makin melebar.. hmm.. maybe sbb potong rambut tadi kot..

pegi berdiri aras penimbang.. 76.8kg

berat rambut aku = 0.3kg

hmm..

rasanya kalo potong botak.. boleh tak tggl 50kg je berat aku?


p/s: tinggi aku.. nnt org kalkelet bmi aku.. haha

Tuesday, November 9, 2010

wanita

petang tadi dgr hot fm dlm kete, topic dorg "Lelaki minta maaf dpt menyihatkan jantung wanita".. dorg dpt ni drpd blog sorg fan dorg kot kalo tak silap.. fakta ni dia ckp menurut drpd kajian dari satu university kat US..


patut pun kebanyakannye lelaki yg kene sakit jantung ni.. kalo pompuan minta maaf takde efek pape pun kat jantung leleki.. huhu


oleh itu, jadi untuk membantu semua wanita2 menjadikan dorang semua sihat... saya dengan ini, sebagai seorang lelaki yg bertanggungjawab lagi perihatin ingin meminta maaf kepada semua wanita2 terutamanya my mum, sisters dan kwn2 perempuan aka 'girl friends' sama ada yg aku kenal atau tak, yg baik atau tak, yg pernah kenal atau akan kenal.. hehe


Sunday, November 7, 2010

Seniman Agung

ptg tadi sebelum balik sempat layan history channel pasal P.Ramlee.. aku memang minat dgn p.ramlee.. sedih tgk cite pasal dia ni..

apa yg dapat aku simpulkan daripada cite tu..

orang melayu, tak boleh tgk org lain senang.. dari dulu smpi skrg.. sifat ni masih lagi ada pada org melayu.. sifat dengki sesama sendiri..

Thursday, November 4, 2010

banjir

banjir di utara tanah air..

tahun kejadian antara tahun 1988-89.. aku pun tak berapa tau sbb masa tu aku aku kecik lagi.. time ni kitaorg tggl kat kangar, perlis.. apa yg aku ingat aku tengah tdo, tibe2 terasa mcm basah2.. rupanya2 air dah naik.. aku pun tak berapa ingat sbb aku kecik lagi masa tu..



banjir di pantai timur..
kalo ikutkan gambar ni aku rasa lewat 80an.. tempat kejadian rantau panjang, kelantan.. tempat yg paling glamer dgn banjir ni, tgk je thn ni kat kelatan tempat lain tak banjir lagi kat kg ni aku dah banjir dah.. besa la, sebelah je sg. golok..
atau lebih spesifik lagi gambar ni kat tangga rumah atok aku.. arwah tok wan.

Sunday, October 31, 2010

mintak tau, terima kasih tak tau..

ramai tau baca doa makan (tp yg baca pun tak berapa ramai),
berapa ramai yg tau baca doa lepas makan?

ramai yg tau baca doa sebelum tdo,
berapa ramai yg tau baca doa bangun tido?

ramai yg tau baca doa masuk tandas (yg baca tak berapa ramai),
berapa ramai yg tau baca doa keluar tandas?

"Dan ketika Tuhanmu memaklumkan: 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih'." (Q.s. Ibrahim: 7)

Saturday, October 30, 2010

diamdiam


lagu ini ditujukan khas kepada semua awek2 cun dan comel dgn ucapan, "sila tujukan balik lagu ini kepada saya".. =p

Thursday, October 28, 2010

sopan santun


suatu pagi yg hening.. aku driving nak pergi site.. d sebabkan cuaca yg dingin dan nyaman d pagi hari, aku tak bukak ekon, aku buka tingkap utk menikmati udara segar d pagi hari.. sebagai seorang manusia yg menghargai alam sekitar, aku hanya menggunakan ekon kereta sewaktu keadaan benar2 memerlukan seperti tgh hari panas, trafic jem, dll.

sampai kat satu traficlight, lampu merah. kete aku kat depan sekali.. seperti biasa tak lama kemudian mula la ada 2 3moto yg dtg.. ada kat dpn aku ada yg kat sebelah kete aku..

tengah sedap2 aku layan SY, KE, & KRILL kat radio kete aku tetiba ada suatu perasaan dtg dlm diri aku.. suatu rasa yg membuat aku teruja.. rasa ingin melepaskan.. kalo korg rasa mcm aku rasa ni pun korg mesti nak lepaskan jugak.. korg taknak tahan2.. kalo dah lepas baru terasa lega yg teramat sangat.. rasa nak beresin!

@*&^!+$$*&^^%$##!!!!!!!(bunyi aku bersin)..

tetiba makcik yg naik moto yg dok kat sebelah kete aku melatah.. terkejut dia tetiba bunyi aku bersin.. sambil tersengeh2 aku angkat tgn kat makcik tu, "makcikkkk...."..

p/s: kuat sngt ke aku bersin??.. atau sbnrnye makcik tu seorang ajen fbi yg sedang memasang telinga utk cube mengintip gerak geri aku??

Tuesday, October 26, 2010

samseng


tadi dalam pukul 2.30 kat opis taiping, aku baru nak gerak pegi yard n then terus cabut balik opis sp.. aku nak keluar opis je tetiba baru terdgr org kecoh2.. baru aku perasan ada org dok marah2 kat depan opis tu.. ada 2 org brader opis kitaorg dok melayan org tu.. apa perkataan yg aku dapat tangkap, "BANDUAN!!... POLIS!!... LOKAP!!... ADAB!!.. KURANG AJAR!!".. tak jadi aku nak keluar opis, letak barang2 lepak jap ddk kat kerusi.. aku tanya org kat opis ni sume dok kusyuk perati kat dpn opis tu (pintu opis berkaca gelap, org luar tak nampak org dlm)..

pastu 2 org brader opis aku masuk, org yg marah2 tu still dok kat dpn pintu.. aku tnya kat safety oficer kitaorg tu apa cite?, dia ckp org tu bg tau mggu lps ada sorg matsalleh tunjuk fuck kat dia sambil cakap "fuck ur mother!".. tp part yg paling bestnye org tu ckp time tu matsalleh tu naik kete TU!! (sambil tunjuk kereta aku yg dok paking elok tepi opis)..

last2 aku ingat nak blah je la, keluar opis buat bodo je, buat2 tak nampak org tu kat dpn opis.. kalo tak pukul berapa nak sampai sp.. dah la nak kene singgah yard ambik barang lagi..

smpi je dekat dgn kete aku ada sorg brader dok isap rokok(org opis aku jgk), aku sembang dgn dia tnye apa cite tu?.. dia pun cite bende yg sama tadi.. pas abis isap rokok dia pun blah, pastu org yg dok marah2 tadi dtg kat aku.. aku pun sembg2 dgn dia plk, tnye lagi apa kes sbnrnye?.. bende sama jgk dia bg tau.. tapi dia up diri dia lagi, dia ckp dia tak takut polis.. "kalo nak panggil polis nak buat repot, panggil la tp jgn tekejut kalo aku halau polis tu balik".. dia ckp benda pertama dia tak takut, adalah polis!.. aku pas tu tnye apsal tak takut polis? dia cakap, "aku bekas komando".. pastu dia up diri dia lagi, area cni mmg dia yg pegang.. kalo perompak nak rompak bank siap pegi jumpe dia dulu, pegi rumah dia dulu.. dlm hati aku ckp, huh! otai brader ni.. aku pun dok layan lagi cite dia.. "kalo melayu cina india aku tak kesah, ini omputih! dah la dtg negeri aku pastu buat kurang ajar dgn aku plk!"..

tak lama lps tu safety oficer kitaorg turun.. dia ckp nnt kitaorg siasat sepa matsalleh tu nnt kita panggil dia diskas utk setel kan problem. tp brader tu taknak.. dia ckp takpe2, nnt dia nampak matsalleh tu dia ambik gmbr, ambik no plate kete dia..pastu bg kat kitaorg.

masa dia blah tu aku nmpk dia bwk keluar pisau rambo dari celah pinggang seluar dia.. huh! baru aku sedar, rupa2nya bahaya aku dok sebelah dia tadi.. kalo aku nak betah2 ckp dia silap dia tikam aku kat ctu jgk.. kalo dia tak boleh kawal tamper dia tu.. huhu..


p/s:
*dalam kejadian tadi aku boleh nampak semangat satu malaysia ada dalam diri brader tu tadi.. hehe
*aku rasa org yg tengah baran tu dapat cool down.. reduce dia punye temper sbb dia tgk muka aku yg suci murni.. tenang je dia rasa.. sbb tu dia terus blah lps tu tak jd nak tunggu jumpe matsalleh tu.. haha

Monday, October 25, 2010

semalam yang hangat..

selama hampir 4 bulan aku tdo dalam bilik berekon.. aku takde kesah pun hujan ke, panas ke, salji ke, ribut taufan ke.. malam2 aku tetap sama.. tempeture bilik tidur aku tetap sama.. tak kira siang atau malam.. aku tetap berselimutkan conferter roomate aku..

sejak aku masuk bilik sendiri, baru aku teringat kata2 mak aku... "dah kata duduk kat gurun, mmg la panass".. huhu.. nak2 tingkap bilik aku ni, kalo pkul 2pm matahari mmg stright memancarkan sinarnya tanpa sebarang halangan..

nampaknya aku kena tingkatkan kesedaran penduduk bumi ni akan mesalah gobel warming, n green house gas effect ni..

supaya aku boleh tdo tgh hari kat umah nnt.. haha





Tuesday, October 19, 2010

aduan rakyat

karam singh walia ada mengatakan, "terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yg tahu.."(http://www.youtube.com/watch?v=AjQJ2J_qbZI)


ipd kuala muda, sg.petani

p/s: boringg..

Friday, October 15, 2010

pindah


Semalam tolong mmber pindah rumah.. bini dia dapat transfer ke kedah, so dia pindah la keluar dari rumah bujang kitaorg skrg ni.. dlm pada tu mmber aku yg sorg lagi siap sound aku, thn depan aku plk kene get ready cari rumah sewa.. bkn sbb bini aku dpt transfer cni, tp mmber aku ni yg nak kawin.. jadi dia nak bwk bini dia sebulan lps kawin nnt kot.. rumah skrg ni pun sewa atas nama dia..

skrg ni aku baru abis pindah.. pindah masuk bilik baru.. bilik mmber aku yg keluar smlm tu.. selama ni aku merempat kat bilik master bedroom mmber aku (thanks min sudi bertemankan aku selama 4 bulan) huhu..

sebut pasal pindah ni.. family kitaorg mmg bnyk pengalaman pindah randah ni.. sekolah rendah je aku pernah belajar kat 5 buah sekolah berlainan.. kat mersing, kota tinggi, kl, cheras, kota kinabalu.. huhu.. family kitaorg pernah tinggal kat perlis sampai la ke sabah.. ini baru la satu malaysia.. satu malaysia kitaorg dah jelajah.. haha


Monday, October 4, 2010

mengantuk



siapa cakap minum kopi boleh hilangkan ngantuk??.. mggu lepas aku drive dari kl ke kedah, betolak pukul 4.30 pagi.. sampai kat tapah aku brenti brekfst. aku oder air kopi O.. kopi tu aku tak kacau pun supaya gula yg kat dasar gelas tu still kat situ, dgn harapan aku dapat menikmati kopi O kaww.. justeru aku boleh meneruskan pemanduan tanpa rasa mengantuk..

ternyata kopi tak mampu menghilangkan rasa mengantuk aku.. sampai ke next RnR, Sg. Perak.. aku terus paking kete dan tido!.. dgn ekon terpasang, lampu tak tutup.. aku dapat rasakan aku berdengkur time tdo tu..

semalam.. lagi sekali aku bertarung dengan mengantuk.. pertarungan yang begitu sengit, aku hampir2 tertewas..

lepas je drop mmber kat ipoh, aku take over driving.. ipoh - sg.petani.. lepas je exit bukit tambun/simpang empat/batu kawan, aku dah mule rasa2 ngantok.. sambil2 aku nak lawan ngantuk tu tetiba sampai dah tol juru. hilang kejap rasa ngantuk.. dalam hati aku target lagi stngah jam aku mesti sp.. tak sabar nak baring kat tempat tdo.. dah terbayang2 dah dalam pikiran aku bantal, selimut dan bantal peluk aku .. tapi, aku rasa lepas je area juru aku dah mula mamai balik..



ngantuk2 dah.. aku kadang2 rasa aku driving sambil tido ke tdo sambil driving.. nasib la jln straight je n kete tak berapa nak ada dah time tu.. lepas je tol sungai dua, aku ingat nak brenti kejap kat hentian sg.muda, p basuh muka ke kejap.. tapi aku tak berenti, sbb aku terpkir kalo 5 minit je aku brenti aku dah rugi berapa puluh kilometer dah, maknanya lambat la aku sampai umah nnt.. tapi mengantuk aku semakin menjadi2.. aku tak tau nak buat apa dah.. air dah abis aku minum.. last2 aku menjerit sekuat2 hati dlm kete.. segar ckit!.. pastu nak ngantuk balik aku tampar2 muke aku, pipi kiri kanan, tampar2 dahi.. ngantuk lagi aku tarik2 rambut.. huh!.. tapi sume2 tu hanya berkesan untuk 5-10 minit je, lps tu ngantuk balik..

jadi kesimpulan yg d perolehi dari cerita d atas, cara terbaik untuk menghilangkan mengantuk ialah tido!

p/s: mlm tadi aku terjaga kejap dengar org ketuk2 tingkap... apa benda tu aa??

Wednesday, September 29, 2010

jalan-jalan..

dulu2 masa kecik2 mesti selalu main sorok2, tak pun polis n tree (police sentry)..

masa skolah kat dato' keramat dulu, pagi2 sampai sekolah main polis n tree.. siap main dgn budak darjah 6 lagi.. suma main dari darjah 1 sampai darjah 6.. kenangan terindah.. huhu

ini la akibatnye tak pernah main permaianan tersebut masa kecik2 dulu..



dia ingat dia slim sngt nak nyorok balik tracif light tu?..

Tuesday, September 28, 2010

muzik: aku seorang patriotik

tadi dlm kete on the way ke tasek dari sp, aku dgr lagu kat radio.. aku perasan sejak 2 3 thn kebelakangan ni aku alegik dgn lagu indon.. ntah kenapa kalo keluar je lagu dari penyayi negara seberang tu secara otomatik tgn aku terus tukar station radio lain..

suatu ketika dulu aku minat dgr lagu so7.. pastu time 1st year kat upm roomate selalu pasang lagu peterpan.. tapi sejak lambakan lagu2 seberang aku dah naik menyampah!..

pastu kat tv dok bising2 pasal lambakan lagu2 seberang.. lagu tempatan dah tak laku.. industri muzik tempatan tenat.. mcm2 isu timbul kononnya kualiti lagu2 kita tak bagus, setanding dgn dorg..

pada aku semua ni sbnrnya salah media tempatan.. terutamanya radio.. sbb org dgr lagu ni dari radio, kalo hari2 dorg dok pasang lagu indon mmg la org ckp lagu dorg best.. sbbnya lagu dorg dah sebati dgn halwa telinga kita.. lagu yg tak best pun org bleh hafal.. cube tgk lagu myheart, yg ntah apa2.. dia punya lirik langsung out!.. langsung takde seni..

nak contoh mudah tgk je durian, apsal org kita cakap bkn main sedap lagi durian ni, tapi cube bagi kat mat salleh tgk.. jgnkan nak makan, bau durian je dah tak tahan ada yg sampai muntah2.. tapi kita cakap sedap!.. sebabnya dorg tak penah pn jumpe durian n kita mmg dari kecik dah kenal durian.

sbnrnya bkn muzik kita tak best, bkn org kita takde seni.. tgk time muzik indie main kat main stream, terus meletop.. estrange, meet uncle hussein terus menang juara lagu.. sbb utamanya muzik dorg tak d mainkan kat radio.. d sebabkan org skrg dah celik it, dorg post lagu dorg kat myspace.. n itu la sebab dorg boleh keluar dari bwh tanah (under ground) dan berada d laluan utama (main stream).. jadi org yg kat stesen radio pn skrg dah kene mainkn muzik dorg, sbb ada permintaan.. secara tak langsung makcik2 yg kat kg yg tak tau apa2 pasal hujan boleh tau lagu2 dorg..

lagi satu aku skrg ni dah meluat tgk melodi.. dulu ok je, skrg ni aku tgk wartawan dorg plk dok sebok2 nak enterframe.. aku penah tgk ada sekali dorg interview butterfinger time dorg keluarkn album kembali, wartawan dia kerek betul, pastu ada adengan yg d edit mcm menunjukkan dorg betul, butter yg tak betul..
dorg dok ckp pasal masalah lambakan muzik indon, tapi dorg sampai pegi indon buat liputan pasal band kotak.. apsal dorg nak perkenalkan band indon kat cni?.. banyak lagi band2 tampatan yg lagi bagus dari dorg.. ini la yg d katakan kera d hutan d susukan, anak d rumah mati tak makan..

video

ini sorg brader yg aku respek!.. loque(butterfinger)/monoloque.. aku pernah baca rottw dorg interview dorg pasal album kembali.. dorg ni mmg betul2 memperjuangkan muzik.. memperjuangkan muzik tempatan.. muzik melayu.. aku follow dorg ni start aku form 1 dulu.. cube korg dgr lagu ni, walaupun rock tapi still d selitkan unsur2 melayu.. gua respek lu bro!

Monday, September 27, 2010

berlari ke langit

aku rasa semua org ada cita2.. cita2 yg tinggi melangit yg korg rasa mustahil utk korang capai.. atau lebih tepat lagi d sebut sebagai angan2..

aku ada satu perasaan yg aku nak sngt try drive ferrari, tapi aku tak pkir pun aku nak beli kete ferrari..

aku suke tgk pompuan seksi.. tapi aku tak pkir nak buat bini pompuan seksi ni..

same tak cite ferrari dgn pompuan seksi tu?

apa yg aku cube sampaikan kat sini sebenarnya 2 hari lepas aku nampak fererari tersangkut kat dlm jem.. aku terpkir, abis duit juta2 beli kete mahal2 tp still stuck dlm jem.. sama je dgn org pakai kancil..




kalo aku ada duit juta2 aku beli helikopter je, takyah stuck dlm jem.. kalo nak jln jauh ckit naik jet peribadi.. ini baru betul angan2 mat jenin.. haha

p/s: aku lelaki normal

Saturday, September 25, 2010

public relation


aku rasa kalo ada exam pasal pr time belajar dulu, konfem aku fail!.. gile babi pnye fail.. maybe silap2 markah paper pr aku tu boleh dpt -ve lagi.. huhu

tapi aku tau, semua itu ada hikmahnya.. Allah itu maha adil..

hehe..

Thursday, September 23, 2010

pagi yg ceria

pagi tadi.. time aku nak ambik document yg aku print tetiba ada sorg awek kat opis aku tegur..
"adzmer, ada org kat opis bm nak berkenalan dgn u la", kata dia sambil tersengeh2.. "nnt i email kat u aa, tak bleh ckp skrg nnt org dgr..", sengehan masih d mulut dia..

haha.. tetiba terasa mcm zaman sekolah dulu2 plk..

lepas peristiwa tu entah kenapa aku terasa rajin nak kerja pagi tadi.. takde plk perasaan malas aku mcm biasa.. tapi sayang perasaan rajin hanya utk setengah hari saja, petang aku kembali kepada aku yg asal.. pemalas..

best sungguh pagi tadi!

p/s: apa sebenarnya 'p/s' ni aa??.. peti surat??


Monday, September 20, 2010

jalan2 makan: doli kuey teow goreng

20/7/2010 petang, aku tgk tv 105 cite warung kita.. dia mkn malam kat taiping, nama kedai tu doli. specialty dia kuey teow goreng (ktg). dorg dah stat berniaga ktg sejak berapa puluh tahun tah.. pas tu smpi skrg dorg still masak ktg guna arang.. dorg tak guna dapor gas..

lps je tgk cite tu aku terus save dlm henpon nama kedai tu.. sbb terpkir aku kdg2 akan pegi taiping, jadi mana tau bleh aku cari kedai tu kat sana.. nmpk dlm cite td mcm menarik je..

td dlm pkul 5 aku nak gerak dah dari taiping, nak balik sp dah.. tetiba terasa lapar plk, baru teringat aku tak lunch pun td.. mkn nasi lemak 50sen je dgn mmber pkul 11 pg td.. teringat aku save nama kedai mkn kat dlm henset aku.. apa lagi terus gamin, cari doli..

tgk keluar kat gamin tulis "famous kuey teow goreng".. waa, dlm hati aku terlintas ini mesti popular kedai ni, smpi gamin pun ckp kedai ni famous.. lebih kurg 15 minit sampai la..

masuk kedai dia.. dia punya kusi meja stail kopitiam.. meja marmar bulat, ada jgk la 2 3 bijik meja 4 segi.. hampir separuh kedai tu penuh.. aku oder ktg special dgn nescefe o panas (memandang kan hujan cuaca pun sejuk je)..


kuey teow goreng special

hampeh mahal.. nescefe o panas pun singit dua.. dah la gelas kecik je


mcm besa la.. kalo nak tau sedap ke tak korang kene g try sendiri.. ini bukan laman web utk promosi kedai makan org.. kalo aku dapat komesyen ke royalti ke lain la.. haha


p/s: kalo korg tgk kat profile fb aku..
1. pemalas (tulis nak eja makana ni pn malas, tulis ktg je)
2. pemakan (no komen)

Sunday, September 19, 2010

dok rumah makan: kari ayam

dengan rasa hebatnya aku ingin mempersembahkan..

kari ayam sangukt!



sbnrnye dulu masa aku dok kat puchong dulu, aku penah sekali masak kari ayam ni.. ada sorg mmber aku yg balik lewat (dia smpi rumah tgk2 kitaorg tgh mkn nasi beriani lauk kari ayam).. dia tak caya aku masak kari tu. dia balik2 tanya kitaorg beli kat mana kari tu?.. nasi beriani tu sbnrnya lebih drpd opis, kitaorg meeting pastu ada makan2..

ini kari ayam yg aku masak lebih setahun lepas


jadi rasanya setelah lebih setahun, aku telah berjaya masak kari ayam lagi sekali tadi.. hehe..

nnt nak buat masak lemak cili api plk la.. lagi nak buat kurma ayam.. lagi ayam masak merah.. haha.. aku rasa ini la sudut feminin yg ada dalam diri aku - aku suka main masak2..


p/s: aku tak cakap pun aku masak sedap.. ;p

jalan2 makan: mee udang mak jah



semalam pegi site kat taiping.. tetiba terasa nak singah mkn mee udang.. so apa lagi, sebelum pegi taiping tu singgah jap kat kuala sepetang.

sampai2 tgk tak ramai orang pun.. org still mood raya kot.. aku oder air tembikai dgn mee udang biasa..

ni kali ke 2 aku mkn kat mak jah ni.. dulu 1 st time aku oder special punya, udang dia besar2 ckit dari yg ni..

harga lunch aku hari tu rm 9.. agak2 berbaloi tak aa?

pasal rasa dia aku tak tau nak komen.. kalo nak tau pegi la cuba sendiri.. hehe



Sunday, September 12, 2010

menu raya

mengikut kajian dan pemerhatian aku, menu wajib atau sinonim dgn hari raya:

1. ketupat/ nasi impit
2. rendang
3. lemang/dodol
4. dll

ketupat dgn rendang ni kat mana2 negeri dlm malaysia ni mesti ada tiap2 kali raya. nak2 sekarang ni dah ada ketupat segera yg main rebus je.. tapi aku rasa ketupat dgn nasi impit ni mcm same je.. pada aku la.. hmm

rendang pulak besanya akan menjadi pasangan kepada ketupat ni la, tapi kadang2 org makan jgk dgn kuah kacang je.. kalo ketupat pulut tu org makan mcm tu je pun ada, cuma ketupat nasi kene ada pencicah dia sbb dia tawar..

lemang/dodol ni pulak, pada aku dia cuma popular d sebabkan selalu keluar kat tv je.. jarang dah org buat lemamg/dodol time raya ni.. maybe sbb nak buat dia susah & makan masa.. kalo ada pun yg beli punya.. yg buat sendiri ada jgk, tapi amat lah jarang nak jumpe.. nak2 kat area kelantan ni.. kat negeri lain aku tak tau la.. huhu

hmm.. tapi kat rumah aku ni, menu yg wajib mak aku buat tiap2 raya ialah sate!.. seingat aku dari zaman arwah nenek aku ada lagi, mlm raya mmg aktiviti utama ialah cucuk sate.. skrg ni nenek dah lama takde, mak still buat sate tiap kali raya.. hmm..

tahun ni buat 2kg ayam, 2 kg daging


skrg nak cepat, bakar sate pun guna electric je.

sate ayam & daging yg dah siap aku dgn abg aku cucuk

Monday, September 6, 2010

balik kampung

sejak 2 3 hari ni umat islam suma dah stat balik kg..
tgk status kat fb pun ramai yg ckp dorg dah sampai kg.


hmm.. teringat dulu2 time belajar kat upm, time raya tak penah aku balik kg (kelantan)..
cuti raya balik kk.. raya mmg kat kk.. seingat aku spnjg dok kat kk, sekali je kot aku penah raya kat kelantan huhu.. balik kg je naik flight.. tdo kat apot tu penah la jgk merasa.. hehe..

pastu lepas je family aku pindah balik kg, aku balik kg je tumpang kazen aku.. kalo nak balik kelantan musim2 raya ni konfem jem!.. sebelum nak masuk tol gombak tu je dah jem.. average normal kl - kelantan dalam 6 jam je, boleh jadi 12 jam, kdg2 lebih drpd tu pun ada jgk..

tahun ni aku balik dari kedah ni, tak tau la mcm mna jem dia.. besanya aku balik dalam 4 jam je, ni tak tau la berapa jam nnt.. huhu

lagi 2 3 tahun lagi tak tau plk aku nak balik raya dari mana.. hmm

Wednesday, September 1, 2010

tips2 nak matikan alam kete..

23 august 2010 (isnin)
tengah2 aku kelam kabut nak pegi keje, cari2 kunci dmax tak jumpe.. aku call amin (housemate/roomate/skoolmate/klassmate) tnye mana dia letak kunci kete, sbb dia last guna dmax aku smlm, pegi buang sampah..
dia ckp dia letak kat tempat besa, kat atas rak baju aku.. tapi aku cari2 takde jugak.. tgk2 jam dah dekat 7.45.. pegi keje naik saga je la dulu, ptg nnt baru cari balik..

petang tu kitaorg mengeledah satu rumah.. sambil amin cuba melakonkan balik aksi dia turun dari keta smlm, dia jalan kat mana, dia buat apa.. kitaorg ikut balik jejak dia, but still cannot jumpe ..

24 august 2010 (selasa)
aku call kompeni kete sewa tu, cita pasal kunci hilang then mintak kunci spare.. siap suruh call org tu, pastu org tu suruh call org ni..
last2 dorg ckp esok boleh dapat kunci

25 august 2010 (rabu)
hampir setengah hari berlalu, still tak dapat apa2 berita.. then aku call dorg tnye apa status, dorg ckp kunci courier dari kl smlm, sampai penang harini.. ptg tu baru dorg call balik ckp esok org dia hantar, kebetulan ada staff dorg nak pegi kangar, jadi boleh singah sp kejap hantar kunci kat aku.. janji dalam pukul 10 dorg sampai sp.

26 august 2010 (kamis)
aku pegi kerja dgn penuh harapan.. jam dah pukul 10.. pukul 11.. pukul 12.. tapi masih takde apa2 berita.. last2 aku yg call tnya apa cite?.. tak lama staff dorg tu call aku, ckp dlm pukul 2.30 dorg sampai.. ni yg aku hangin ni.. aku dah la ada keje time tu, aku kat site.. lain kali kalo tak boleh dtg time yg janji tu bg tau la.. takde la org ter tunggu2.. nak buat keje lain pun tak boleh.. last2 aku suruh tggl kunci tu kat budak opis aku.
balik je dari site, dlm pukul 4.30 shanti bg tau kunci spare aku ada kat dia.. hehe.. berbunga2 hati aku.. hehe

mlm tu aku ada majlis berbuka kat kelab cinta sayang.. ingat nak naik dmax la.. sekali tekan2 remote alam tu takde respon.. dah puas aku tekan2 tapi tek jadi pape jugak.. last2 aku decide bukak je pintu guna kunci.. aku masuk anak kunci, takde apa2 bunyi.. aku pusing je anak kunci, kereta menjerit!.. huh! time tu dlm lagi 20 minit nak masuk waktu berbuka kot.. aku terus masuk kete, nak stat tapi tak dapat.. alam masih menjerit2..then aku buka bonet kete.. dlm kepala otak aku nak kene cabut betri ni, baru diam.. amin keluar dari rumah tgk aku terkial2.. dia try nak tolong tapi tak alam tak nak diam jugak.. brader depan rumah pun dtg nak tlg tapi still alam tu menjerit2.. amin dah disconnect betri pun alam tak brenti2 jugak.. pening kejap kitaorg.. lebih kuang 5 minit lps disconnect betri baru alam tu diam..
lagi 5 minit nak berbuka.. aku terpaksa naik saga jugak.. still tak dapat guna dmax walaupun dah ada kunci.. HUH!!

27 august 2010 (Jumaat) - 29 august 2010 (ahad)
aku balik kamping.. berpuasa n berbuka dgn family.. dulu ustat aku ada cakap, kita tgk muka ibu bapa pun dah dapat pahala..

30 august 2010 (isnin)
baru aku dpt berita harini rupa2nya boleh cuti, sepa2 yg keje harini boleh dpt replacement cuti hari lain.. kalo aku tau tak pyh la aku balik mlm2 smlm..

31 august 2010 (selasa)
Merdeka-cuti

1 september 2010 (rabu=harini)
aku dtg opis, anuar guna pc aku.. terpaksa la aku merempat kat mana2 yg kosong.. then aku call org kete sewa tu, cita pasal masalah dmax aku tu.. mula2 dia suruh aku try pusing kunci 5kali.. tapi dia pun mcm tak sure, dia ckp dia cek dulu nnt dia call aku balik.. dlm 15minit dia call aku. dia bg tau dekat dgn wiper tu (sebelah kiri stereng) ada satu button, tekan button tu 4 kali, nnt alam tu akan berenti..
aku pun yg tengah takde keje ni, balik rumah semula.. pegi la try.. mula2 aku sambung connect balik betri kete.. alam tak bunyi, tapi hazard light menyala2.. aku tekan la 4 kali.. still menyala2 lampu.. tak lama alam menjerit2 lagi..aku try sekali lagi, tekan 4 kali, tapi takde apa2 perubahan.. okeh, kali ni aku tekan dgn lebih tenang, tekan dgn sekali..sekali..sekali..sekali..
tet tet.. alam tu brenti!..
pastu aku try stat enjin.. okeh!
denga gembira nya aku drive dmax ke opis.. aku call balik andrew bg tau dia kete dah ok, alam dah tak menjerit2 lagi, kete dah boleh stat.. cuma skrg ni aku nak lock kete kene maually guna kunci, sbb alam aku still tak boleh detact guna remot yg dia bagi tu.. dia pun ckp sementara waktu ni aku kene kunci manually la. aku ok je, asal boleh guna kete ni ok dah la.. hehe
dalam pukul 11.30 andrew call aku, dia ckp try pegi dekat kete, pastu tekan 2 2 button kecik n besar kat remot to dlm masa 5 saat.. nnt alam aku ok.. aku terus turun bwh pegi kat kete.. mula2 try takde apa2 respon pun..dlm 4 5 kali aku try, akhirnya alam aku dah berfungsi dengan jayanya.. yeyy!!


p/s: sesuai tak tajuk karangan aku ni?

Thursday, August 26, 2010

luahan perasaan


kecewa.. marah.. sedih..

suma perasaan ada skrg ni..

n yg terbaru, penat!!.. ermm penat tu perasaan ke? hehe..

walaupun berbuka kat sunway hotel tadi.. brupp..

esok besungkai kat cinta sayang plk!.. hehe..


aku penat, nak tdo dulu

selamat malam dunia!

Saturday, August 21, 2010

kenangan ramadan: aku kaya


tak silap aku peristiwa ni berlaku pada tahun 1997 atau 1998..

suatu hari tu masa lepas solat terawih kat masjid negeri, sabah.. mcm biasa la, lepas solat tarawih mesti la aktiviti bersalam salaman dgn org sekeliling, ataupun dgn sepa2 saya yg ada kat kiri, kanan, dpn, belakang ataupun yg tetiba menghalang perjalanan kita nak keluar mesjid..

tiba2 sorg pakcik ni taknak lepas tgn aku. siap picit2 lagi tgn aku. aku mula2 ingat pakcik ni mmber ayah aku ke?, bapak mmber aku ke?.. aku pun sengeh2 la sambil tgk muke dia. tapi aku tak dapat cam. siapa org tua ni?.. apsal dia picit2 tgn aku ni? aku ada buat salah ke?..

pastu pakcik tu ckp, "ko akan jadi kaya nnt".. sambil terus berlalu meninggal aku terpinga2 d situ.

tergamam aku sekejap.. otak aku berligat dok pikir , betul ke apa yg aku dgr tu?.. mcm2 aku pikir.. dlm pada tu sempat jgk aku terpkir, terasa mcm taknak pegi sekolah, tak belajar dah.. dok kat rumah je tgk tv, makan, tidur.. last2 dah besar nnt aku jadi org kaya jgk! hahah..

hmm.. betul ke apa yg aku dgr tu?.. atau pun aku je yg perasan.. nth2 org tu ckp lain, aku dgr lain.. maklum lah, time tu kan mcm bising2 ckit org sume dok nak keluar mesjid.. lagi pun time tu aku tak berapa fasih lagi ckp sabah ni..

...


bila aku nak jadi kaya nih??!!!