Sunday, December 25, 2011

teka teki teka tekok (tengkok engko!)

dalam banyak2 ikan, ikan apa yg paling kaya??

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.































































































































ikan emas!



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

















































































































dalam banyak2 ikan, ikan apa yg paling miskin??


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..


.
.
.
.
.

.

































































































































































































ikan kering!
.
.
.















































































































































































































































ada satu kapal, berlayar ke menuju ke utara, angin bertiup ke barat, asapnya melayang ke selatan, kompas menunjukkan ke timur..
























































































































































































































kapalalu di mana??
































































p/s: nak tunggu bulan 2

Sunday, December 11, 2011

guna jari pun boleh

rasanya 5 bulan ni tak potong rambut..

harap2 lepas 5 bulan nnt masih ada rambut..

baru la boleh nak guna jari..

kalo tak guna tapak tangan je la!

Sunday, December 4, 2011

sakit

aku pernah dgr org cakap..

"pertama sakit ketika nak mati. kedua sakit ketika melahirkan anak. ketiga sakit gigi."

sakit gigi berada pada rangking no. 3 dalam senarai tahap kesakitan paling sakit d dunia ini..

tapi tadi aku nmpk ada org tulis dalam FB, lebih kurang mcm ni..


"Cant decide which one is worse my tooth ache or my migraine...? Need to cut open my gums and yank that darn wisdom tooth out!!!"


lps tu ada org reply kat status dia..


"Tooth ache is definitely worse .. Worse than giving birth! Go to dentist!!!!"


"somehow my seniors in my previous dept said the same to me when i had a toothache - "eh kesian nya awak, better go get ur husband to give u a painkiller jab in the butt, sakit gigi is worse than giving birth""



jadi mengikut muda mudi masa kini sakit gigi dah berada d rangking no. 2 mengalahkan sakit nak beranak.



2 3 hari lepas boleh d katakan aku mengalami sakit gigi.. skrg ni pun masih ada lagi ckit2 terasa.. berada pada keadaan/tempat  sekarang ini.. ubat hanya dapat dari kawan2 sekeliling.. tidur malam sering terganggu.. sakit hanya tuhan yg tahu..

lepas ni kene bawak stok segala jenis ubat banyak2!


p/s: Joanna Renisa pun sakit gigi jugak.. haha

Sunday, November 13, 2011

hilang ingatan

minggu lepas pegi site patrol dengan Pak Jamingan..

minggu ni nak pegi lagi kat site sama lupa plk nama dia..

dalam kepala dok bermain-main, "ishh, tak kan nama dia Pak Banjingan kot?. apa aaa.."

~~


harap maaf, jika berjumpa untuk kali yg kedua (atau mungkin ketiga) masih tidak ingat nama anda.

Sunday, November 6, 2011

Eid Mubarak

mlm tadi lagi aku dah plan.. lepas masuk opis pagi esok aku sambil nak g sampling aku nak lalu area camp B, kalo nmpk dorg tgh prepare nak smyg raya bleh aku roger pak mukhtar, aku pickup dia pastu g smyg raya..  haritu lps smyg jumaat brader tu ckp maybe dalam pukul 7 kot stat smyg raya..

jam dah pukul 6.40++, aku pun terus bergegas nak ke kereta.. baru keluar pintu opis tersempak dgn brader indai tu.. aku tnye dia ada tak smyg raya? (haritu dia yg ckp maybe dalam pkul 7 stat).. skali dia ckp dah abis dah la.. pkul 6 pagi tadi dorg stat smyg raya.. dia ckp mlm tadi pkul 9 baru dorg bg tau.. huhu.. perbualan kami d akhiri dgn bersalaman lalu dia mengucapkn "eid mubarak"..

teruskan berjalan ke kereta tersempak plk dgn brader pakistan ni.. lepas bagi salam terus dia berkata "Happy Eid Muabrak".. pastu tnye aku tak p smyg ke pagi tadi?.. perbualan berlarutan dalam 2 3 minit..  aku terus ke kereta.. stat enjin utk menuju ke sampling station..

hmm.. kesimpualn daripada peristiwa pagi tadi, aku dah tau mcm mna nak ucap selamat hari raya.. hehe

gambar solat jumaat masa minggu ke 2 sampai cni.. buat masa ni dah tinggal suku je saiz dia.. dok smyg jumaat tgh panas je.. pegi smyg pakai topi






p/s: akhirnya berjaya aku update kapalau ni
p/s: tiba2 terasa sebak tak dpt smyg raya

Thursday, September 15, 2011

HUJAN EMAS D NEGERI ORANG, HUJAN BATU D NEGERI SENDIRI


Assalamualaikum WBT & Selamat Sejahtera.


Masa aku umur 5 tahun, masa aku mula2 masuk tadika dulu.. aku pernah terfikir, menyesal sebab tak menggunakan masa sebaik mungkin semasa dok kat rumah.. tgk skrg dah tak boleh nak rilek2 kat rumah, tiap2 hari kene pegi tadika.. pukul 11 baru boleh balik.. aku berfikir sambil melihat jam yg belum pukul 11 lagi.

Masa aku  umur 13 tahun, masa mula2 aku berjauhan dgn family, masa aku stat masuk skolah asrama penuh.. sambil dok lepak atas bukit, sambil bayu laut menampar2 manja pipiku, sambil mata  memandang pantai.. terdetik d sudut kecil hati aku.. satu perasaan yg sama apa yg aku pernah pkir time aku umur 5 tahun dulu.. menyesal tak menggunakan masa dok kat rumah sebaik mungkin, skrg dah kene dok asrama, selain cuti panjang, paling kerap sebulan sekali je boleh balik.. itu pun 2 hari je (sabtu & ahad).. entah dari mana tiba2 satu suara membisik ketelinga aku.. satu semangat yg mengatakan aku tak boleh berfikiran seperti budak 5 tahun tu lagi.. daripada asyik menoleh ke belakang, aku mengalih pandangan ku ke hadapan.. aku melihat ke masa hadapan, apa yg bakal aku lalui selepas ini.. aku cuba rangkakan bagaimana perjalanan hidup aku selepas ni.. apa yg aku dapati, selepas dari saat itu.. rumah bukanlah tempat tinggal aku lagi.. rumah merupakan persinggahan aku sahaja.. lepas sekolah aku akan sambung belajar asasi/metrik, lepas tu masuk U, lepas tu kerja.. jadi dah tak ada masa utk aku d rumah.. maka sejak dari hari itu aku tak pernah pun terfikir rumah (rumah parents aku) merupakan tempat tinggal aku.

Ini bukanlah bermaksud aku dah taknak tinggal dgn mak bapak aku.. bukan aku dah tak sayang mak ayah aku.. tapi aku kena rasional.. aku kena sedar yg aku semakin hari semakin dewasa.. aku dah tak boleh bergantung kepada kedua org tua aku utk teruskan hidup.. aku kena jadi manusia.. untuk apa aku belajar bersungguh2?.. supaya mak bapak aku boleh belikan hadiah sbb dapat no.1?.. supaya balik rumah nnt boleh mintak apa2 je dgn mak ayah?.. supaya boleh jadi anak kesayangan?.. huhu.. jawapannya d samping dapat membanggakan kedua org tua, matlamat utamanya adalah utk diri aku sendiri.. supaya aku boleh terus hidup. dan kalo boleh boleh hidup senang d masa hadapan..

Nampaknya apa yg aku jangkakan mmg hampir 100% betul.. time dok kat U dulu pun aku balik rumah cuma time cuti hujung sem je.. itu pun ada sekali tu time cuti sem kene panggil balik U join kursus mengarot ntah apa2 tah, jd aku pnye cuti kejap je.. pastu time prektikel pun, aku dok dgn fmaly utk 2 3 minggu je kot? lps tu family aku pindah balik semenanjung, aku dok kat sabah sorg2 je.. dan lepas abis U aku dok kat rumah pun dalam 2 minggu je kot rasanya? Memula aku malas nak stat keje awal2 ni.. ingat nak menganggur sebulan dua dulu, pastu baru nak cari keje.. skali mmber aku tu call ckp kalo aku taknak join kompeni tu dia nak panggil org lain.. memikir kan org ramai yg dok merungut takde keje, aku plk takkan nak tolak rezeki?.. jadi aku pun terima la keje tu walaupun gaji seciput je.. dok kat rumah sewa sorg2, bwk sebijik beg kain baju.. beli tikar tidur atas tikar berbantalkan beg.. salah satu pengalaman manis yg tak dapat aku lupakan.. hehe


Sembang pasal kerja ni, esok akan bermulalah satu episod baru dalam kehidupan aku menempuhi alam pekerjaan ini.. mungkin ada mmber aku yg dah tau, mungkin jgk ada mmber aku yg tak tau lagi. Dan mungkin ada mmber aku yg tau ckit2, tapi tak tau hal yg sebebnarnya.. maka d sini dgn rasa rendah diri yg teramat sangat, aku ingin memberi tahu bahawa esok aku akan memulakan perjalanan menuju ke negeri org.. aku akan bekerja d Papua New Guinea (PNG). Satu Negara yg pada aku, aku tau kat kat sini ada org makan org.. sebelum2 ni kalo dgn PNG itu je yg terbayang dalam kepala otak aku.. aku pn tak ingat dari mana aku dapat fakta tu.. tp apa yg penting, tak pernah pun terlintas d benak fikiran aku yg mana suatu hari nnt aku akan menjejakkan kaki ke Negara tersebut.. apatah lagi bekerja d sana.. huhu..

Sebenarnya aku dapat offer secara tidak rasmi sejak awal bulan 6 dulu lagi, tapi aku tak bg tau siapa2 pun.. sbb benda pun tak official lagi, baru org sembang2 je.. Cuma ada la mmber2 terdekat yg aku bg tau.. ada jgk mmber yg aku tak bg tau pun dorg dah tau, sbb bos dorg yg offer aku.. haha.. lama2 benda mcm nak konfem dah aku ada la bg tau ckit2 mmber lain.. lately ada mmber yg dpt tau dari org lain pasal aku nak p sna, n drpd cara percakapan dorg, aku rasakan dorg mcm kecik hati sbb aku tak bg tau dorg.. sbnrnye aku bkn taknak bg tau.. sbb benda pun tak konfem lagi, jadi aku taknak la heboh2.. bak kata pepatah yg mana lebih kurang mcm ni bunyinya, ‘bunyi guruh d langait, air tempayan sudah d curah’.. jadi aku taknak la membuang air tempayan tu, hujan tak turun pun lagi.. baru bunyi guruh je.. karang tak pasal2 kene marah dgn mak sbb buang air tempayan, hujan tak turun2 jgak.. mak ckp aku membazir, membazir itu saudara saitan.. paham?.. tak paham?.. bagusss.. lagi pun, jujur aku katakana aku sbnrnye tak berapa yakin betul ke aku bleh dapat offer mcm ni?.. mcm tak caya je.. aku rasa aku ni kerje bukan la bagus sngt.. biasa2 je.. aku tgk ada ramai lagi org yg aku rasa dia kerja jauh lagi bagus dari aku.. lagi pun sbnrnye aku takut timbul perasan riak dalam diri ni.. sbb aku pnye blog ni cume ada 8 org je yg follow, jd aku anggap dgn tulis kat cni takde la aku mcm nak menunjuk2 sngt, berbanding kat fb aku ada 443 members.. sbb tu org tnye kat fb aku nak p mna aku tak nak jwb.. aku bg hint2 je.. hehe

D sbbkn aku dapat offer ni jgk la keluar karangan aku yg bertajuk ‘malang tak berbau, rezeki ada bau ke?’.. walaupun cerita karangan ni takde kenemengena langsung dgn aku dpt offer p PNG ni (mcm aku ckp td, aku taknak buang air dlm tempayan selagi hujan belum turun), tapi aku sbnrnye tajuk karangan ini lebih menjurus kepada aku masih lagi tak percaya yg aku dpt offer ni.. selain itu, karangan aku bertajuk ‘setahun sudah..’ sebenarnya ada ckit berkait kepada keterujaan aku terhadap offer yg aku mcm tak percaya ni.. cita2 yg aku target lepas zaman sekolah dulu, yg aku ckp telah bertukar menjadi angan2 akibat ketidak sampaian itu sbnrnya ialah, aku berhasrat melanjutkan pengajian ke luar Negara.. aku selalu tgk dalam paper ucapan2 raya drpd pelajar2 oversea, yg mana tiap kali aku tgk tu aku berpesan dalam diri aku, “suatu hari nnt aku akan ada kat sini”.. aku nak org tua aku bangga, anak ada jgk anak dorg belajar luar Negara.. dan setelah aku sangkakan cita2 aku tu telah menjadi angan2 rupa2nya ia kembali bersinar.. walaupun aku tidak keluar Negara utk belajar, namun berjaya ke luar Negara jgk.. dapat mencapai cita2 aku utk membuat kedua org tua ku berbangga dgn anak mereka.. terutama ayah aku, yg mana aku dpt rasa kekecewaan dia time dpt tau yg aku dpt sambung belajar kat U dalam jurusan yg dia langsung tak d jangkakan.. time tu aku pun sbnrnye sngt kecewa dgn diri aku.. tu la bnyk main time metrik.. mmber2 lain sume dpt engineer, aku?.. hmm..

Kadang2 aku masih lagi tak percaya dgn perkara yg menimpa diri ini.. dan selalu membuat aku berfikir mengapa aku?.. aku rasa aku ni kerja bkn la bagus sngt.. nak kata aku ni pandai berkata2 tak jugak.. kalo org yg kenal, aku ni tergolong dalam golongan org yg lebih bnyk berfikir dari bercakap.. kadang2 bercakap pun dalam kepala je.. namun setelah berfikir panjang, dalam masa sebulan aku menghabiskn masa kat rumah ni.. aku rasa sebab utama aku d limpahkan rezeki Allah ini ialah sbb ke2 org tua aku.. aku yakin mak aku sorg yg sngt naif. dalam hati dia takde ckit pun prasangka buruk terhadap org.. kdg2 aku rasa kalo org nak tipu dia senang2 je.. tp Allah itu maha adil, dia temukan mak aku dgn ayah aku, yg mana ayah adalah sorg yg cukup sempurna utk mak..  Doa seorg ibu terhadap anak2 dia sngt la mustajab.. mak sentiasa mendoakan anak2 dia.. jadi aku nasihatkan korg2 yg dah jadi mak jgn la terlampau marahkan anak tu kalau dia nakal.. nak marah tu mmg boleh, dan perlu sbnrnya.. tp jgn lupa doakan yg baik2, semoga dia berubah menjadi insan yg terbaik.. jgn la sesekali doa yg bukan2 utk anak2 kita(kita?)..sbb doa ibu itu sungguh mustajab.. kepada anak2 plk jgn la sekali2 terlintas dlm hati utk benci atau marah dgn mak.. sbb dlm alquran pun ada ckp, kita sebagai anak tak boleh membantah ckp mak walaupn dgn berkata 'ah' sekali pun(betulkn kalo silap).. kalo tidak jadi la si tanggang.. itu la contoh paling mudah. 
satu lagi yg aku nak ingatkan (termasuk diri sendiri), kita bekerja ini kerana Allah.. rezeki itu datang drpd Allah.. kalo tak silap aku, sesungguhnya ajal maut, rezeki, jodoh setiap org itu telah d tulis d loh mah fuz sebelum dia lahir ke muka bumi ini lagi(betulkn kalo salah).. jadi apa2 kerja yg kita lakukan kerja lah dgn ikhlas, dan niat kerana Allah taala.. kalo dah tak dpt tahan dgn bos yg perangai mcm pelik tu, baik kita cari keje lain je.. kita pergi keje dok maki2, mengutuk, mengumpat bos hari2, tak pasal2 kita dpt dosa free je tiap2 hari.. g keje pun tak ikhlas, mcm mna rezeki nak berkat.. sesunggunya rezeki itu dtg drpd Allah, n melalui tmpt kita kerja tu je.. pkir mcm tu je senang..

gambar pribumi PNG (cubaan utk menakut2kn diri sendiri)
Huh.. pnjg dah aku mengarut kali ni.. rasanya cukup setakat ini hulu.. brg2 pun tak abis packing lagi ni.. mcm yg aku ckp sblum ni (karangan sblum ni), maybe lepas ni aku akan sangat lah jarang update blog ni.. sbb atas nasihat org ramai, aku tak bwk la laptop ni.. lagi pun sbnrnye PNG ni bukan lah satu Negara yg best utk d kunjungi.. utk pengetahuan, dah mcm2 cerita aku dgr pasal PNG ni.. selain ada org mkn org.. ada yg ckp negara ni takde polis la, ada askar je.. ada yg ckp ko g kedai mkn pun, dah mcm kat kedai emas. Ada jaga siap bwk senapang lagi.. bos compeni aku sblum ni siap ckp kat mmber aku, keje kat PNG ni sngt bahaya, “u can come back in a box”.. huhu.. jadi kwn2 semua, aku harap doa korg semua mengiringi pemergian aku ke negara org ini.. moga2 penghijrahan aku ini dapat menjadikan aku seorg yg lebih beriman kepadaNya.. dapat menjadi manusia yg lebih baik drpd yg korg kenal skrg ini..

Sampai sini dulu kot?.. hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.. aku g nak try tgk..

Assalamualaikum WBT & selamat sejahtera. 

p/s: ini pun aku risau jgk gebang2 cite aku p keje PNG ni.. karang tgk2 keje tak sampai berapa bulan dah kene hantar balik.. huhu.. skali lagi doakan la aku akan jd best kat sna ye kwn2.

Thursday, September 8, 2011

tujuh

Selamat hari raya aidilfitri.. entah kenapa org kita sambut raya pose sampai sebulan?.. padahal sehari je.. raya haji yg patutunye kalo nak sambut lebih2 pun, itu pun takde la sampai sebulan.. hari yg boleh takbir, hari tu la hari raya..

apa2 pun, tinggal 7 hari je lagi ni.. ataupun satu minggu je lagi sebelum keberangkatan ke negeri org.. lepas ni (selepas berada di negeri org) mungkin aku dah tak berapa aktif mengbelog lagi.. sebab aku d nasihatkn utk tidak membawa laptop.. tap tak tau lagi mcm mna.. kita tak sampai lagi tempat org tu, tak tau la..

sejak 2 menjak aku berminat nak menulis karangan ni.. jika d takdirkan aku dah tak dapat mengupdate belog ni, nampaknya aku kene la kembali kepada cara yg lebih retro.. tulis secara manual. dan akan aku bukukan segala tulisan2 itu agar suatu hari nnt, apabila sudah tua kelak, nur amina dapat lah kiranya mengimbas kembali kisah2 perjalanan hidupku (pengaruh nur kasih the movie)..

dalam 7 hari yg tinggal ni, satu apa pun tak packing lagi.. huhu.. entah mcm mna la keadaan kat sana nanti?.. semoga aku dapat mengharungi kehidupan baru d tempat yg baru nnt dgn ..


Thursday, September 1, 2011

Ramadan

satu perbezaan paling ketara dalam menyambut ketibaan bulan ramadan kat semenanjung dgn kat sabah.. kat semenanjung sebelum solat isya kita dah tau samaada esok puasa atau tak, jadi kalo esok jd pose, isya' kat mesjid mlm tu konfem akan ramai org, sbb nak solat tarawih lps tu.. tapi kalo kat sabah, lepas solat isya' kita tak tau lagi esok pose atau tak. jd secara tak langsungnya tak tau lagi mlm tu ada tarwih ke tidak.. sbb kat sana masuk waktu isya dalam pukul 7.20-7.40 mcm tu (beza lebihkurang sejam dgn kl), dan biasanya pengunguman tarikh puasa dalam pukul 8 lebih.. jadi kdg2 akan terkontang kanting la kat mesjid tggu confirmation keputusan bermulanya posa.. ini mengikut pengalaman aku sambut ramadan kat kk selama lebih kurang 9 tahun.. kalo kat tawau aku tak tau mcm mna, sbb sana lagi awal waktu isya' dalam pukul 6 lebih kot rasanya.. tapi skrg tak tau la masih mcm tu atau pun tidak.. aku pun dah hampir 7 tahun meninggalkan sabah.

satu lagi perkara yg aku tau d lakukan d mesjid kg aku sja pd mlm raya.. tak tau la kalo kat tmpt lain pn ada jgk ke.. d sbbkn mlm raya dah takde solat sunat tarawih, jd mlm raya kitaorg akan buat solat tasbih berjemaah.. time aku tggl kat sabah dlu mmg tak ada.. pastu time kat sg petani pun, time mlm 1st tarwih imam mesjid tmpt aku tu ckp mlm raya akan ada takbir, tak plk sebut buat solat sunat tasbih.. amalan ni aku tak pasti sma ada kat kelantan je ke atau pn kat kg aku je?..

tahun ni aku rasa lain ckit daripada thn sebelum2 ni.. nak sambut raya pun tak berapa semangat je.. aku tgk2 gmbr lama baru perasan, time raya 2008 aku dah pakai bju melayu skrg ni.. rupa2nya dah nak masuk 4 tahun aku tak buat baju raya.. maybe bab baju raya ni org pompuan yg lagi semangat kot.. tgk kakak, adik2 aku tiap2 thn mesti berpasang2 bju dorg.. aku dgn abg aku tak pernah pn nak ambik kesah buat bju raya.. bju yg ni pun mak aku yg tempah kan, ukur ikut saiz bju melayu aku kat rumah..

tapi tahun ni aku terasa semangat nak sambut ramadan.. dan time dah hujung2 bulan ramadan (nak raya) aku terasa tak best.. rasa tak best ramadan dah nak berlalu pergi.. sesuatu yg aku tak pernah rasa thn2 sebelum ni.. org selalu ckp kalau kita kehilangan sesuatu tu, baru kita tau bertapa berharganya ia.. mungkin aku dah tau thn dpn aku tak dpt sambut ramadan mcm thn2 sblum ni.. aku dah tak dapat nak merasa solat tarawih berjemaah mcm skrg ni..

hmm.. macam2 lagi nak tulis sebenarnya, tapi tak tau nak bermula dari mana.. karangan kali ni pun dah cacamarba rupa dia.. memula dlu aku ada terfikir sepanjang bulan ramadan ni, aku nak tulis semua karangan yg berkaitan aku dan bulan posa je.. tp ntah la, mcm2 terjadi.. mungkin jugak aku perasan sibuk.. atau aku yg dok perasan sorang2..

akhir kata, dgn penuh hina diri ini ingin memohon agar segala salah dan silap sama ada zahir atau pun batin, sama ada yg sengaja atau pun tidak, sama ada bsedar atau pun tidak, sama ada besar atau pun kecil, sama ada yg lepas atau pun yg akan datang dimaafkan dan diampunkan.. sesungguhnya ketahuilah diri yg hina ini tidak pernah pun berniat untuk melukakan hati dan perasaan anda sekalian.. selamat hari raya Aidilfitri.

Assalamualaikum.

Thursday, August 25, 2011

labuan 2011


tahukah anda, selain pulau pinang, labuan juga dikenali sebagai pulau mutiara.. pulau mutiara laut china selatan.

setelah hampir 7 tahun berlalu, akhirnya aku kembali ke labuan.. sebuah pulau yang penuh dgn kenangan suka duka dalam lipatan hidup aku.. tempat aku transform daripada seorg kanak2 yg comel kpd seorg remaja yg hensem..

namun perjalanan sekembali ku ke labuan tidak lah semudah yg di sangka.. penuh dgn dugaan, halangan dan rintangan..

menurut perancangan asal, bergerak pagi dari kg. smpai dalam pkul 3 4 ptg kat kl. berbuka dan bermalam d rumah mmber. keesokkannya pagi2 lepas sahur atau sahur terus d lcct.. pkul 7.50 pagi flight ke labuan.. jalan2 d labuan, buka puasa d sekolah. esok nya abiskan lagi masa d labuan dgn mmber2.. pusing2 labuan.. lusa 10.15 am flight ke kl.. kesimpulannya 3hari 2mlm d labuan.

dugaan bermula seawal perjalanan ke KL lagi.. dekat2 area gumusang, tetiba kereta aku buat hal.. tarkandas d kawasan jalan yg d kelilingi semak samun dan hutan belantara.. kalo setakat tayar pancik aku tak heran.. ini benda yg mmg org biasa tak boleh nak repair.. kene pegi workshop jgk.. nasib baik la kete masih boleh jln slow2 smpi ke rnr guamusang.. last2 sampai kl dalam pukul 8.30 mlm.. buka pose pun dalam kete je kat area bentong.. beli roti dgn air kat stesen mnyk petronas.. time turun keta kat petronas bentong tu baru aku perasan kat bontot kete aku masih tergantung "on tow"..


keesokkan nya, selepas sahur aku dgn semangat terus pergi mandi.. pakai baju bersiap2.. sedikit eksaited dalam diri.. maklumlah, dah lebih kurang 7 tahun tak ke labuan.. mlm sblum tu pun mmber aku dah call, siap suruh aku tdo awa lgl.. katanya "nnt tak bgn, terlepas flight ko.. jgn ko tak dtg plk tau, aku bkn senang nak dpt cuti ni.." namun....

ini satu lagi perkara yg menyakitkan kati aku untuk d kenang.. akibat lambat sampai ke lcct, aku tak d benarkan checkin, walaupun masih ada 20 minit sebelum masa penerbangan.. situasi ni betul2 menguji tahap kesabaran aku.. abis burn tiket aku beli.. mmg hampeh la airasia ni.. bkn aku sorg je, ada sorg lagi brader same nasib dgn aku.. di bulan ramadan yg mulia ini, mmg pelbagai dugaan yg Allah turunkan utk menguji hambanya...itu sja cara aku memujuk hati yg sakit ketika itu..

balik rumah mmber aku, mmber dari labuan call.. mcm soalan dan perbincangan berlaku.. last2 aku beli jugak tiket esoknya ke labuan.. melayang duit aku beberapa juta rupiah.. sesungguhnya ketika ini aku adalah seorang penganggur yg hensem, lebih anggur drpd biasa.. duit dah la tak berapa nak ada ni.. tp mmber punye pasal.. huhu

esoknya, sebelum sahur aku dah mandi.. bak kata org tua2, taknak pisang berbuah 2 kali.. lepas je sahur terus gerak ke lcct.. terus check in, solat subuh pun kat surau dlm checkin area tu.. hmm.. tak ingat bila last aku naik flight.. rasanya time 1st year keje aku pernah balik kg raya (tak pasti pose atau haji) naik flight, sbb tiket bas dah abis.. itu rasanya last naik burung besi ini.. eksited masih ada sedikit dalam diri, berserta dgn perasaan sakit mengenangkan tertggl flight & abis berjuta2 rupiah beli tiket baru ini..

sampai ke labuan agak lewat ckit dari jadual, akibat kesesakan trafic d runway d kl.. itu yg menyebabkan kami lambat berlepas.. begitu menurut pengunguman oleh en pilot.. sampai di labuan, aku di sambut oleh 2 org mmber aku yg sedia menanti d apot..

masa aku tak banyak d labuan, esok pkul 10 lebih dah flight balik ke KL.. aku cuma da masa lebih kurang 24 jam je kat labuan.. walaupun lebih kurang 7 tahun, tak bnyk perubahan.. menyusuri jalan raya d labuan membuatkan aku tersenyum sendiri.. terkenang kembali pelbagai peristiwa kenangan pahit manis sepanjang lebihkurang 6 tahun aku d sana.. dalam 24jam yg singkat ini, beberapa temapt berjaya aku lawati antaranya hospital labuan, klinik suria, SMSL, UK, balai polis, rumah mmber aku, bazar ramadan, tiara beach resort, McD, dll..

namun semua perubahan atau tidak berubah keadaan d labuan itu sedikit pun tida menarik perhatian aku.. apa yg lebih penting aku dapat berjumpa dgn kawan2.. daripada kwn time form 1, sampai lah kwn time kat U.. semua ada kat sana.. taksangka budak kosmate aku kat UPM dlu skrg dah 2 thn lebuh bermastautin kat labuan.. mmber yg aku sempat kenal setahun pun bejumpa jgk.. junior aku kat skolah & kat U pun ada kat sna jgk.. best2..

satu lagi perkara yg best kali ni aku sempat test drive kete mmber aku, mercedes C230 kompressor coupe.. kete merc 2 pintu.. selama ni dapat naik kete merc pun dah rasa best, ini plk bleh bwk.. kete 2 pintu plk tu.. huhu.. ini yg mmbuatkan aku nak keje kuat, kumpul duit bebanyak, nak beli kete spot sebijik!.. hehe.. utk pengetahuan kat labuan harga kereta lebih murah drpd biasa.. ambik contoh kete lancer gt harga dia lagi murah drpd kete proton isnpira kat semenanjung ni.

..(layan jap lagu cinta kristal versi awie/hantu kak limah balik limah)..

waktu yg singkat d labuan di gunakan sepenuhnya.. mlm tu lebih kurang pukul 3.30 pagi baru balik rumah mmber aku utk tido.. huhu..

nak kata puas tu mmg tipu la.. bkn setakat mmber aku, mak bapak mmber aku pun ckp aku dtg ni kejap sngt.. huhu.. nak buat mcm mna, aku plan 3hari 2mlm, tp dah tertinggal flight.. huhu.. apa pun aku berpegang dgn pepatah yg aku cipta sendiri;

'makan aiskrim semangkuk cukup, jangan smpai setapaware'
-kalo mkn semangkuk tak puas, kita pasti akan cari lagi lain kali.. kalo mkn setapaware konfem muak, lps tu tak nak mkn dah sampai bile2..

picture taken 10 minutes after "please switch off all your electronic device.."


kesimpulan, lain kali aku dtg lagi labuan!..... tp tak tau lagi bila.. maybe lagi 7 tahun??.. huhu

Saturday, August 20, 2011

oh sangkut..

semalam tersangkut kat gua musang..

harini tersangkut kat serdang pulak..

mmg badi betul nama sangkut ni.. huhu

p/s: dugaan di bulan puasa.. alhamdulillah.

Saturday, August 13, 2011

Terima Kasih

"Hi Everybody,

I wanted to take a moment to let you know that I am leaving the NDT project and today will be my last working day.

While I have been very satisfied at Emrail, I have decided to make this move to advance my career. I have enjoyed working with you all and appreciate the opportunities I have been given here. Many thanks to all (especially the HSE Department Team) for the support, and guidance during my time with the project.

Please keep in touch. I can be reached at my personal email address at adzmer@gmail.com , Or maybe u can add me in your facebook account, search for Adzmer Sangkut.

Thanks again for everything. And I wish you all and company success in the future. For all Muslims, I would like to take this opportunity to wish you all Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.

Thank you very much.

Regards,

SANGKUT
Project Environment Officer

Wednesday, August 10, 2011

cerpen: RM 1 Juta

pada suatu hari, seorang lelaki tua, mahu menderma RM 1 juta kepada masjid.. lelaki tua ini mempunyai seorg isteri dan 3 org anak (1 perempuan & 2 lelaki).. anaknya merupakan org2 yg terpelajar dan telah berjaya dalam kerjaya masing2.. malah dikatakan salah seorg anaknya merupakan seorg doktor.

hasrat murni lelaki tua ini tidak disenangi oleh isteri dan anak2nya.. mereka susah hati melihat si lelaki tua hendak menderma begitu banyak sekali.. setelah memikirkan pelbagai cara, akhirnya mereka bertiga bersetuju untuk membawa kes ini ke mahkamah.. dengan medakwa bahawa lelaki tua telah nyanyuk.

segalanya berjalan mengikut rancangan, peguam terbaik telah d lantik.. mereka yakin rancangan mereka untuk mendapatkan RM 1 juta itu akan berjaya.. hari perbicaraan telah tiba.. si peguam pun menjalankan kerjanya dengan bersungguh2.. akhirnya sang hakim pun membuat keputusan.. setelah mengambil kira, pandangan, dan menimbangkan dari segala sudut dan aspek, keputusannya..

mahkamah mengarahkan semua wang RM 1 juta yang telah masuk kedalam akaun dikeluarkan.. hakim memutuskan bahawa lelaki tua itu nyanyuk.. "mna ada org derma RM 1 juta.. gile ke apa?!!", kata salah sorg pengulas bebas kepada kawan2nya..

maka bergembiralah 4 beranak itu kerana berjaya mendapatkan RM 1 juta tersebut.. kejayaan dirasakan teramat sangat!.. seperti pinang di belah dua!.. ehh.. tak ngam, tak ngam.. emm.. seperti kere mendapat bunga.. hmmm.. mcm tak sesuai je..

malang tidak berbau.. kusangka hujan sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari.. ajal maut d tangan tuhan.. dalam tempoh 6 bulan selepas keputusan mahkamah.. keempat2 org anak beranak itu meniggal dunia.. pelbagai kejadian pelik yg menimpa meraka.. ada yg kemalangan, ditimpa sakit, dan sebagainya.. sehingga maut datang menjemput mereka..

setelah kematian ke keempat2 beranak itu, akhirnya duit RM 1 juta itu kembali kepada si lelaki tua.. dan akhirnya duit RM 1 juta itu di dermakan kepada masjid yang terdahulu.


Pengajaran: pkir sendiri




sumber: base on true story

Monday, August 1, 2011

selamat puasa

hari pertama menjalani ibadah puasa dgn sempurna (puasa cukup 1 hari)..

kalo cuba diingatkan balik.. diamati baik2.. aku pun tak pasti bila aku stat puasa penuh (1 hari).. mungkin akibat banayak sangat makan semut, banyak memori2 lama telah hapus dalam ingatan aku..

rasanya stat sekolah rendah (darjah 1) aku dah puasa penuh satu hari dah.. apa yg aku ingat, pada suatu ketika sewaktu aku sekolah tadika kemas.. mak aku bg aku bekal, tak silap bekal itu ber isi satu potong kek.. tak ingat kek pisang ke kek oren.. mak cakap, "ini bekal ni, kalo tak tahan nnt mkn la ni".. yg aku ingat lagi, kat skolah tadika tu pkul 11 dia punya time balik. time masuk skolah aku tak ingat, sbb aku dok pkir nak balik je.. hehe.. sambung balik cerita tadi, hari tu aku tak makan pun bekal yg mak bagi tu, aku puasa satu hari penuh hari tu.. hehe.. hebat betul sangkut, tadika lagi dah puasa penuh satu hari.. tp apa yg pastu aku tak tau utk berapa hari aku puasa penuh utk tahun tu?.. yg lebih pasti, tidaklah 30 hari penuh.. hehe

tahun lepas rasanya, aku ada dpt email, org copy post dekat FB pasal org yg tak pose ni.. kalo dah tak pose tu, diam2 sudah la.. ini siap dok kutuk2 lagi pasal puasa ni.. tak tau la apa yg d pkir kan oleh org2 mcm ni.. tak tau la org ni betul2 islam ke tak?.. hmm


aku malas nak cakap banyak pasal budak mcm ni, kutuk lebih2 kang kurus puasa aku ni.. kalo tgk org2 mcm ni satu je terlintas dlm kepala aku.. budak 5 tahun pun boleh puasa satu hari, ini yg dah umur berbelas2, berpuluh2 tahun nak puasa satu hari pun kantoi.. dgn budak kecik umur 5 tahun pun ko kalah.. hehe

mcm org2 sekarang selalu cakap, tepuk dada tanya iman.

p/s: selamat menyambut bulan ramadan, semoga puasa kali ni lebih best dari sebelum2nya.. aminn..

Wednesday, July 27, 2011

Esok

Esok..

dulu.. time zaman sekolah dulu, time zaman tak berapa nak matang lagi.. aku pernah dapat satu kad dari sorg awek ni.. ehh.. bukan2.. dari sorg kawan perempuan aku ni.. kat kad tu ada tulis mcm ni,

"Semalam kenangan, Hari ini kenyataan, Esok impian".. aku pun tak paham apa motif dia bagi kad, ada tulis bende ni?.. maybe aku ni slow kot.. tak pun sbnrnye aku ni sngt naif, seorg yg suci.. suci drpd hadas kecil dan besar.. hahaha.. stat dah mengarot sangkut!



dulu lagi sekali.. tak ingat time zaman mana.. rasanya time skolah rendah ke skolah tadika.. ada sorg cikgu ni pernah ckp.. dia ckp lebih kurang mcm ni la bunyinye, "Besok tu maksud dia besok-besok la, bukannye esok.. Paham?!"..

harap mana2 mmber2 aku yg skrg ni jd cikgu jgn la korg ajar ilmu sesat kat anak2 murid korg..




hmm.. ntah apa yg aku mengarut ni.. tak boleh nak tdo ni.. bukan tak boleh nak tdo sbnrnye, tapi tak nak tdo.. asyik dok pkir apa la nak jadi esok ni?.. harap esok.. dan juga besok-besok akan ok laa hendaknya..

jom layan vlog mamat ni..

Saturday, July 23, 2011

panggilan misteri


kita2 pukul pukul 3 petang semalam, tiba2 telefon personal aku menjerit.. jeritan yg bisa membuatkan org yg tidak biasa dgn aku biasanya akan terkejut.. ku tatap skrin henset keluar no yg fon.. bermakna aku tak kenal sepa yg call aku ni.. no ber mula 04.. fikirku mungkin panggilan dari SP opis, atau pun BM opis.. mungkin dorg tertukar no kerja dgn no personal aku..

setelah tekan butang hujau, ku letakkan henfon ke telinga ku yg comel.. lalu tergendar la suara gadis d hujung talian..
"helo.. tak kenal ke?.. laa sedara sendiri pun tak kenal ke?.. haaa.. tau pun.. ni jap, pak lang nak ckp.."

di sebabkan pompuan yg cakap aku pun layankn je la.. tapi memula ingatkn betul la kazen aku.. sbb aku pun tak ingat sepa nama kazen aku yg dok kat kedah ni.. skali dia nak pass fon dgn pak lang.. aku ingat kalo ckp dgn paklang maybe aku kenal la kot.. skali ckp je dgn paklang dia ckp slang kedah..

dlm hati dok pikir sejak bila plk aku ada pakcik org kedah ni?.. memula ingatkan pakcik aku yg dari kg dtg kedah.. pas tu paklang tu bg tau dia baru lps operation.. kaki dia kne potong, tumit dia kene buang.. sbb kencing manis.. dah 4 bulan kene tahan wad.. kat ospital Sg Petani.. pastu dai tnye nnt raya balik cni (Kuala Ketil)tak?.. skali lagi dlm hati aku dok ckp sorg2.. "ahh sudah, konfem, sah! salah org ni.. sejak bile plk aku nak balik kuala ketil time raya ni?.. "

aku pun blur2 layan je la paklang tu.. last2 aku sempat ckp dgn dia, "kirim slm la dgn semua org kat sna.. tgk la nnt raya kita jumpa".. haha.. iye2 je mcm aku kenal aku layan dia.. hehe

ptg tu aku call mak aku tnye aku ada sedara mara ke dok kat kuala ketil?.. cite la pasal pangilan misteri tu.. lps abis ketawa2, last2 mak aku ckp lebih kurang sama mcm ayah aku dulu, time dok kat perlis.. ayah aku keluar opis tetiba ada sorg pompuan mengaku adik dia.. adik yg dah lama terpisah.. siap nangis2, peluk2 kaki ayah aku lagi.. ayah aku ckp sejak bile plk dia ada adik pompuan?.. dia ada sorg je adik, tu pun laki, dok kat kg..

kesimpulan: aku = ayah.. ayah aku hensem, aku pun hensem!

Wednesday, July 13, 2011

surat cinta dari polis




dalam aku dok berangan2 nak berjimat-jimatan dalam bulan ni, time la pulak dtg surat saman.. ingat saman ekor dah takde dah.. itu pasal aku sambil driving sambil berangan2 bawak kete F1..
kakak aku dok bising apsal aku bawak laju sngt, "mcm org nak hantar bini beranak kat hospital je bwk laju2 ni!"..

memandangkan surat saman ni dialamatkan kat rumah kampung halaman aku, nampaknya lps ni time balik kampung pasti akan terima bebelan pasal pemanduan berhemah.. abis pecah tembelang dgn parents, suke bwk kete laju2.. huhu

p/s: walaupun kereta aku bukanlah kereta special atau kete mahal, tapi aku sentiasa nmpk kete aku lebih cantik daripada kete2 lain.. best broooo..

Thursday, July 7, 2011

setahun sudah..


tgh mandi tadi, tiba2 aku terpkir...(biasa la, kalo kat dlm toilet la biasanya ilham dtg mencurah2, bagai air terjun d niagara falls)..

terpkir sesuatu perkara yg mungkin bakal berlaku pada diri ini +- 2 bulan lagi.. dan pikirkan perkara ini membawa kepada aku memikirkan tentang suatu cita2 aku sejak d bangku sekolah dulu... yg mana telah terbukti, aku tidak berjaya memenuhi cita2 atau impian itu.. dan mungkin..


memikirkan tentang cita2 sekali lagi membawa fikiranku melayang kepada karangan aku yg bertajuk cita-cita & sambungan dia cita-cita 2... namun apa yg aku pkirkan tadi takde dalam entry tu.. sbb ianya lebih kepada aku punye target lepas zaman persekolahan.. dan zaman tu sudah pun berlalu sbb skrg ni aku sudah berada d zaman pekerjaan.. jelas lah target aku hanya tggl target, cita2 itu bertukar menjadi angan2.. namun, mungkin..

sekali lagi memikirkan hal ini membuatkan aku teringat tentang karangan, atau dalam bahasa blogger "entry" (entah kenapa mcm menyampah plk aku rasa nak sebut perkataan ni, rasa mcm poyo je.. haha) aku pada bulan puasa thn lepas.. berkaitan tentang..


dan seterusnya, memikirkan karangan itu membuatkan aku terpkir bahawa tak lama lagi kita nak menyambut bulan ramadan.. tak sampai sebulan lagi..

tiba2 dalam hati aku berkata, "kalao bulan posa thn lepas aku dah tulis, jadi bila aku stat menulis ni sebenarnya?"..

selesai je mandi, laptop terus menjadi arah tujuku.. bukak balik blog ni, tgk bila 1st nukilan aku dalam kapalalu ni..




"hepi belated birthday kapalalu!.. terlepas seminggu(7 hari) dah beday ko. nnt aku cari layout baru utk ko aa.."




p/s: betul ke lelaki selalu lupa tarikh2 penting berbanding perempuan?

Tuesday, June 21, 2011

gadis itu..

aku kah telah mengecewakan hati seorg gadis?..
ke gadis itu mengecewakan hatinya sendiri?


aku kah yg bersalah?..
ke dia yg sengaja membuatkan supaya aku rasa bersalah?

**********

mengembara ke lautan hindi, takkan berjumpa pelakon hindi.
berjalan beribu batu, tak semestinya bejalan atas batu.


malam masih muda, tak bermakna kalo aku tak tido aku kan kekal muda.
malam ni tido lewat tak bermakna esok aku bangun lewat.

Thursday, June 16, 2011

Wednesday, June 15, 2011

malang tidak berbau.. rezeki ada bau ke?

Asma'.. anak mmber baik aku kat skolah dulu.. "sori ab aku tak tau nak letak gmbar apa kali ni.. aku promot anak ko yg cute tu kat cni.. hehe"


semenjak kebelakangan ni... lebih kurang dalam 2 3 bulan kebelakangan ni, aku terasa tekanan tempat kerja.. kalo d pkir2kan balik bukannya apa pun.. maybe sikap aku yg sentiasa slow n steady tu yg memakan diri.. kerja yg dah berapa bulan pun still tak bleh nak setel2 lagi.. skali dgr ada org kena warning letter baru terasa tekanan semakin memuncak..

sedar tak sedar date line dah nak sampai dah.. lagi hari audit pun dah sampai dah.. tu yg sampai... 'belajar mengikat tali gantung'.. tak lama lps tu.. 'cuba meletakkan kepada d tali gantung'.. lebih kurang mcm tu la kalo nak d umpamakan..

tapi nasib baik 'tali gantung tu putus'.. maka takde la aku mati.. hehe.. sesungguhnya Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang.. huhu..

dan dalam masa sebulan ni, tgh aku dok pening2 keje dgn keje ni, bnyk plk offer keje aku dapat.. satu dah aku tolak, ada dua lagi offer yg dtg.. itu belum lagi offer dari company yg aku apply..

pastu tiba2 ada plk junior(awek)ni rajin dok kontek (chating) aku.. sebelum ni time kat skolah dulu rasanya tak pernah nak bertegur sapa pun.. hartu sorg awek opis taiping rajin dok chating2 aku.. budak tu dah diam dah, ini bdk ni plk.. aku tgk fb dia ada je gmbr2 dia dgn balak dia.. ni siap tak bg aku tdo dulu, suruh tggu dia balik rumah dlu nak chating dgn aku.. apa kes bdk ni?.. chating la dgn balak ko tu.. hoho.. aku nak usha bdk lain, bdk lain plk dok usha aku.. haha..

kesimpulannya, jgn katakan malang.. rezeki, ajal maut, jodoh.. semua tu tak berbau.. semuanya sudah tertulis.. tapi maybe jodoh tu ada bau kot.. kalo dia pkai mnyk wangi, wangi la bau dia.. kalo tak, hapak la bau dia.. hoho..


Monday, June 13, 2011

buah

dalam perjalanan ini, ali berjumpa dengan bermacam2 jenis buah..

ada yg bulat, ada yg panjang, ada yg pendek, ada yg bersegi2.. ada yg merah, ada yg hijau, ada yg kuning, ada yg oren.. ada yg tajam, ada yg keras, ada yg lembik, ada yg busuk.. ada yg hodoh d luar, tapi manis d dalam.. ada yg cantik d luar, tapi tawar d dalam.. ada yg busuk baunya, tapi sedap isinya.. dan ada jugak yang cantik d luar, manis isinya.. pendek kata ada berjuta juta jenis buah yang ali jumpa sepanjang dia berjalan..

dalam berjenis2 buah yg ali jumpa sepanjang perjalanan itu, ada pulak beberapa jenis buah yang di gemarinya.. ada yg wangi baunya, ada yg manis isinya, ada yg cantik warnanya, dan bermacam2 lagi.. pendek kata lagi, buah yang baik2 saja yang menjadi kegemaran ali..

di sebabkan ada berbuah2 buah yang d gemari, ali menjadi keliru.. buah mana sebenarnya yang menjadi kesukaan nya?.. dia risau kalau2 ada awek2 meminta biodata dia utk d tulis dalam buku catitan mereka.. "buah kegemaran: ........." apa dia nak isi kat sini?? sampai sekarang ali masih tidak dapat memberikan jawapan yang pasti kepada buah kegemarannya.. dia risau, jika dia memilih buah kuning, dia akan menyesal kerana buah merah adalah sebenarnya lebih sedap.. dan sekiranya dia memilih buah merah, sebenarnya buah oren adalah jauh lebih manis dan sedap.. perkara ini sentiasa berlegar2 di fikiran ali..

pada suatu petang, ali mendapat berita daripada sahabatnya bahawa abu menggemari buah merah, dan tak lama lagi dia akan makan buah merah itu.. ali terkejut mendengar berita itu.. perasaannya bercampur baur.. rasa marah ada, rasa menyesal ada, rasa memberontak ada, rasa rugi ada, rasa nak pukul2 c abu pun ada.. pendek kata lagi sekali, semua perasaan yg tak best ada pada ali sekarang.. nampaknya lepas ni, dia tak berpeluang utk menikmati buah merah itu.. nak buat mcm mna, dia kena terima kenyataan itu.. sbb sebelum ini dia pun tak pernah ckp yang dia menggemari buah merah itu.

setelah lama befikir secara waras dan rasional, ali telah membuat keputusan.. mulai hari ini, ali kena tetapkan pendiriannya.. dia kena pilih buah apa yg menjadi kegemarannya.. sebagai manusia, dia kene membuat keputusan buah mana yg menjadi kegemarannya.. ini kerana buah itu tak akan boleh memilihnya, dia yg perlu memilih buah2 itu.. agar perasaaan takbest seperti ini tak akan berulang lagi kepadanya.

dapatkah ali membuat keputusan yg tepat?.. sama2 kita nantkan sambungannya pada minggu hadapan di episod yg akan datang!

p/s: harap maklum entry kali ni maybe kurang menarik sbb takde gambar.. aku type "buah" kat google, lain2 pulak yg keluar.. hoho!

Tuesday, June 7, 2011

lagu layan..

"..sama sekampuang hai sedang di rindu,
ini kan lagi jauh di mata.."


P Ramlee - Nak Dara Rindu

Powered by mp3skull.com


bila dgr lagu ni teringat scene p.ramlee nyayi sambil main gitar kat tepi tingkap.. ajis dgn sudin masing2 layan jee.. sudin tak tahan terus p cari eton.. penangan dgr lagu jiwang p.ramlee.. haha.. try search kat u tube.. hehe

one of my faveret song by P.Ramlee.. irama yg tenang, lirik yg indah.. sejuk telinga mendengar.. mcm d tiup angin ekon kereta.. ahhh.. uhhh.. huii!

p/s: tak tau nak tulis apa, tapi still nak menulis jugak..

Friday, May 27, 2011

pelangi tengah panas



Joanna & Co-aku pelangi

Powered by mp3skull.com
(klik play utk lagu tema)

ada pelangi keliling matahari, tengah hari kat taiping tadi.. biasanya aku nmpk gambar mcm ni kat dlm buku atau news paper je.. sambil aku tgk2 gambar tu aku dok ckp dlm hati, "apa yg menarik sngt?.. biase je.." sekali tadi aku nmpk dgn mata kepala sendiri baru aku terasa sesuatu yg menarik dan luar biasa rupanya.. memula aku dlm kete ternmpk org dok tgk2 atas.. time tu dlm pukul 12 lebih, dekat2 pukul 1 dah.. time tu matahari mmg betul2 atas kepala..

skali aku tgk gamba yg aku ambik ni, nmpk mcm biasa je.. takde apa2 yg interesting pun.. haha..

lagi gambar dari internet:








nak tau lagi pasal 'sun dog' ni.. google sendiri!

Monday, May 23, 2011

jalankerja


pagi ni bangun dgn perasaan malas.. dah la badan pulak rasa tak sedap.. sakit tekak, sejak semalam lagi..

sampai opis dalam pukul 8.15++.. sampai je opis makin menjadi2 batuk, selsema aku.. d tambah dgn beresin membuatkan opismate tnye aku, "demam ke?"

cek2 email takde apa2 yg menarik, terus nak gerak g ronda2 site.. naik satu kete dgn mmber aku safety oficer.. tgh aku ondway nak g paking kete aku kat petronas tetiba fon aku berbunyi.. tgk nombor kl.. dlm hati aku ni mesti agent insuran mana2 nak offer insuran dorg.. memula rasa mcm malas nak angkat, last2 aku aku tekan jgk button hijau.

"Helo, ni encik sangkut ye?".. "Ye saya mohd sangkut".. "Sebentar ye".. "lalala (lagu selingan menunggu line d sambung"..

hmm.. ni siap ada sambung2 line ni bukan insuran ni.. mcm ofis je ni.. opis mna plk call aku ni?..

"Salam, en sangkut ye? saya daripada kompeni memang hebat sdn bhd ada tgk resume encik dalam website jalankerja.. kami ada kekosongan jawatan utk projek kami LPT di terengganu.. encik berminat ke? kalo encik berminat saya nak tnye ckit past projek encik, sbb dlm ni cuma ada current projek encik je.. blablabla"

lps je abis berbual dgn awek HR kompeni tu aku masuk dlm kete mmber aku yg dok tggu kat blkg kete aku yg dah paking tu.. sembg2 dgn dia pasal aku dapat call offer utk projek lain.. first soalan mmber aku, "brapa dia offer?".. kemudian baru d ikuti dgn pasal apa benefit dorg bagi?,, ada kete ke? elaun ada tak? medical mcm mna?.. lps tu terus call mmber aku yg kebetulan kerje kat kompeni memang hebat sdn bhd..

aku tnye mmber aku ni apa pendapat dia.. dgn yakinnye da bg tau aku.. "tak payah la sangkut, aku pun nak blah dah ni"..

tgh hari lepas lunch aku masuk opis balik.. masuk je opis aku pnye selsema, batuk, bersin makin menjadi2 balik.. tadi rasa mcm nak ok dah?.. memandangkan takde apa2 sngt nak buat kat opis, aku g klinik.. masuk bilik Dr. tak sampai lima minit, aku berjaya mendapat MC utk harini.. huh, mnyesal aku tak g klinik pagi2.. rugi setengah hari aku kat opis..

balik semula ke opis, aku bersiap2 nak balik dpt satu lagi call dari memang hebat sdn bhd.. dorg nak arrange interview sabtu ni atau jumaat ni.. aku try nak arrange mggu dpn, dorg tak boleh.. katanye sbb bos dari terengganu turun kl mggu ni.. jd kalo aku tak dpt mggu ni maybe aku akan terlepas la.. hmm.. rasanya dorg mcm desperate je ni.. rasanye kalo aku pergi mmg konfem dapat la ni.. ni yg buat aku malas nak g interview ni.. hehe

siapa2 nak jd EO kat terengganu bg tau aku.. rasanya peluang utk dapat ni agak tinggi.

Sunday, May 22, 2011

Hapuskan Air di Matamu


Hapuskan air di matamu,
puas ku pujuk rayu,
kau tetap sayu..

Leraikan bala tentera mu,
smakin kita bertengkar,
smakin rindu..

adakah ia,
satu petanda,
yg kita ditakdirkan utk bersama,
sungguh istimewa..

Hapuskan duka di wajahmu,
fikiran ku terganggu,
melihat Kau begitu,

bukalah! pintu pagar di hatimu,
jatuh dan bangunku,
hanya dengan Mu...

Laut bergelora pasti tenang!
Jalan gelap pasti terang!
jgn, bimbang, wahai sayang...


hakcipta terpelihara: Pustaka Muzik Pancasona 2010


layan lagu malam ni

Tuesday, May 17, 2011

Monday, May 16, 2011

puisi cintakan pencuri


kepada pencuri kasut futsal nike aku.. semoga kaki anda patah,

kepada pencuri baju kemeja dockers aku.. semoga badan anda sentiasa berkurap,

kepada pencuri stokin adidas aku.. semoga kaki anda sentiasa cekam,

kepada pencuri brg hantaran mmber aku(walet&talipinggang Braun Buffel).. semoga anda mandul!

~~~~~~~~~~

apakah benar doa org teraniaya akan dimakbulkan Allah SWT?

Thursday, May 12, 2011

terlalu lama memandu



selepas selesai aktiviti menapau nasi, aku pun berjalan menuju ke arah kereta.. sedang aku berjalan sambil menjinjing plastik tapau nasi aku dengan penuh sopan santun, tetiba terdengar bunyi kereta dari arah belakang..

tindakan reflek, kepala aku bergerak ke arah sedikit kanan..

aku sendiri pelik kenapa aku bergerak sedemikian?..

"hahaha..!", aku ketawa dlm hati..

rupa2nya aku nak tgk side miror..



Friday, May 6, 2011

bermula hari ini aku akan guna Ron 97


sejak dua menjak ni.. lagu-lagu yg selalu bermain kejar-kejar, dan nyorok-nyorok d antara telinga dan kepala otak aku:

dj fuzz dan aizat - di mana pun engkau berada

Yuna - Penakut

Estranged - Pengganti



p/s: dont judge book by its cover.. and support our local music industry.

Wednesday, May 4, 2011

tekanan

pada saat dan ketika ini perasaan aku adalah sangat tertekan.. tak tau kat siapa nak berkongsi.. rasanya kalo aku kongsi pun, org tak kan paham.. sbb ini perasaan aku..

akibat tekanan yang teramat sangat, tak tau nak buat apa.. semua benda nak buat d rasakan serba tak kena.. duduk tak kena, bediri tak kena, main game tak kena, minum air tak kena, nak tidur pun terasa serba salah..

sebab takde org, jadi kat sini la tempat aku cuba untuk melepaskan tekanan.. dengan menekan huruf2 d keybod laptop ini, di harap dapat mengurangkan tekanan yg tak nampak oleh mata kasar ini..

pada saat dan ketika ini aku sangat tertekan.. di harap pada 24jam dari saat dan ketika ini perasaan tertekan ini akan hilang..

semoga esok aku masih dapat menerus kan hidup ini seperti biasa.. amin..

Sunday, April 24, 2011

berasid??

mcm biasa la.. hari minggu ni aku suka beli surat kabar.. maybe influence from my ayah.. dlu2 time kecik2, time zaman dok kat rumah dulu, kalo weekend je mesti ayah beli suratkabar lebih dari satu.. smpi skrg kot rasanye.. maybe jgk kerana aku ni 'suka membaca'..

tgh dok belek2 metro ahad terbaca satu berita pendek pasal 'Air ECPI selamat'.. cite lebih kurg mcm ni la.. ada org tulis dalam blog yg air ECPI ni tak selamat, sbb dia berasid dan boleh menyebbkan kanser.. pastu Dr. Amir (ntah la sepe dia ni, owner ECPI ni kot) ni menafikan la cite dlm blog tu, ckp sume tu tak betul, etc.. sesape yg tak tau air ECPI ni sila google..


walaupun aku pun tak pernah minum air ni, aku ada ternmpk iklan2 dia, dan pernah jgk nmpk org minim.. tak silap kat RnR higway pun ada jgk jual air ni.. apa yg menarik perhatian aku pasal berita ni adalah org yg tulis blog pasal air ECPI tu 'berasid'..

aku rasa daripada dia tulis air ECPI berasid, baik dia tulis pasal air coca cola..aku rasa ramai org pernah dpt email, atau terbaca kat mana2 pasal air coke ni boleh d buat cuci toilet la, boleh hilangkn kesan karat la, boleh reputkn tulang la, etc.. tp hakikatnya masih ramai org minum..

bulan 11 thn lepas aku ada g training pasal scheduled waste mgmt.. ada sekali tu trainer tu tnye kitaorg berapa pH coke?.. last2 dia bg tau pH coca cola = 2! kalo tak caye g beli kertas litmus try tets.. hehe.. tiba aku teringat zaman sekolah dulu, terbayang asid hidroklorik (HCl), asid sulfurik (H2SO4) yg dok dalam balang kat makmal tu.. huhu



smpi harini aku dah tak minum coke dah.. minum air mineral bagi bagus.. lagi murah.. hohoho!

Wednesday, April 20, 2011

langgar lari.. lagi.. dan lagi..

semakin hampir dgn satu simpang 4 bertrafic light, aku memijak padel minyak dengan lebih kuat supaya kereta halaju & pecutan kereta bertambah.. agar sempat aku masuk simpang ke kanan itu sebelum lampu hijau bertukar merah.. hampir sahaja aku d traficlight itu ada sebuah motor ntah dari mana terus melanggar isyarat lampu merah dekat lorong dia..

aku betul2 dekat simpang tu, ada sebijik lagi motor main langgar je lampu merah tu.. nasib baik aku sempat mengelak dan brake.. kereta sedikit terbabas dari laluan asal.. nasib tak langgar motor yg berenti kat lorong bertentangan.. pemboceng motor yg statik itu memandang tepat ke mata aku.. mungkin dia marah sbb aku hampir2 melanggar dia.. tapi salah motor yg satu lagi tu la sbb dia p langgar lampu merah..

dalam kereta aku berenti kat tgh2 simpang 4 tu, trafic light bertukar warna.. turn lorong lain plk bergerak.. dgr bunyi hon2 dari kereta lain sbb aku memblok jalan.. tak sempat aku nak gerak tiba2 satu kereta langgar aku.. hampeh!


***************

aku teruskan perjalanan.. terasa kereta aku dah tak stabil.. lagi laju bawak lagi kuat goyang.. stering lurus, tapi kereta bergerak ke kiri.. mungkin sifat semula jadi aku, semakin aku marah semakin kuat aku pijak padel minyak.. kereta dah tak berapa betul pun aku tak peduli!!.. marah memikarkan penunggang motor yg langgar je lampu merah..

tiba2, kereta hilang kawalan.. terbabas lorong sebelah, datang kereta dari belakang.. jantung aku berdegup kencang..


***************

jantung aku masih berdegup kencang.. walaupun aku telah terjaga.. "hampeh pnye pompuan, dah tau lampu merah brenti la!", aku teruskan maki hamun (dalam hati) kepada wanita yg melanggar lampu merah dalam mimpi tadi..

tgk jam pukul 2 pagi.. "ciss.. pokemon pnye pompuan, kacau tdo aku je!"



Friday, April 15, 2011

puisi wanita

ko try bacakan kat pompuan, konfem dia cair..

seorang wanita umpama,
sekuntum bunga di taman,
segar mewangi di pelusuk dunia,
setulus kasih sesuci embun,

lembut wanita kerana tutur katanya,
mesra wanita kerana senyumannya,
cekal wanita kerana beraninya,
patuh wanita kerana setianya,
sabar wanita kerana imannya,
kasih wanita kerana belaiannya,
lemah wanita kerana air matanya,
ikhlas wanita kerana simpatinya,
dendam wanita kerana cemburunya,
sayang wanita kerana sifat keibuannya,

tanpa wanita lelaki lemah,
kerana wanita lelaki kalah..


**************


aku tak tau la mana asal benda ni, tapi aku dapat benda ni pun drpd ex aku (maybe dia yg buat sendiri kot??).. masa dia bagi tu aku pun tak tau apsal dia bagi aku.. kalo dia bagi benda makannan ke, boleh mkn jgk.. sbb time tu tgh kapel pnye pasal aku terima la dgn gembiranya.. hehe..

time orentasi kat U dlu... aku tak berapa ingat, apsal aku kene denda.. dan denda dia aku kene buat puisi pasal perempuan, dan sorg lagi bdk pompuan tu kene buat puisi pasal lelaki.. kot?.. kalo tak silap la.. kebetulan plk awek aku time tu baru je bagi kat aku benda ni.. apa lagi, senang je la nak setelkan denda aku tu.. sekali aku baca kat dpn sume org mlm tu, yg fesi pompuan yg konon2nye ganas, yg selalu dok terjerit2, dok maki hamun org, dok marah2 org.. tu terus dia ckp suka aku pnye puisi ni.. siap mintak copy dgn aku kot kalo tak silap?.. terus aku rasa tak ganas langsung dorg ni!.. haha


p/s: siang tadi baru abis audit.. walaupun skor ok, tp bnyk finding related dgn aku.. tersa tak best sungguh hari ini..

Tuesday, April 12, 2011

duri-durian

rasanya sekarang dah masuk musim durian.. bnyk dah org jual durian kat tepi2 jalan tu.. weekend haritu aku pergi jusco pun dah berbau durian dah..

d sebabkan banyak dah org yg menjual durian, maka yang org yg dtg beli durian pun banyak la.. dari dalam kereta aku perhatikn gelagat org jual beli durian ni.. tapi ada satu situasi ni yg menarik perhatian aku.. smpai sekarang aku masih berlegar2 d benak fikiranku..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

aku ni tak biasa bawak moto.. lesen moto pun takde.. jadi aku tak tau la sngt.. selamat ke tidak..

beberapa hari lepas, aku nampak ada pakcik ni beli durian.. tak tau la berapa kilo, tp rasanye ada la dlm 4 5 bijik kot.. durian tu takde la besar sngt, muat dalam satu plastik besar..

tp apa yg menarik perhatian aku, bungkusan durian tu d letakkan dalam bakul motor tu (pejam mata, cuba bayangkan).. tadi time balik kerja pun ada jgk terselisih dgn sorg lagi letak bungkusan durian kat dlm bakul motor.. kalo durian tu betul2 dalam bakul takpe jgk.. ini dah tak muat bakul tu (pejam mata lagi, cuba bayangkan lagi sekali)..

aku terfikir, kalo la.. tgh syok2 pakcik tu bwk moto, sambil terbayang2 balik rumah nnt nak makan durian tu.. tiba2 ada kucing melintas.. mmg dia terkejut dan terus dia emergency brake..


huh!.. tak dpt aku bayangkan.. duri-durian tu kene kat mane..

ouch!




p/s: jaga telur2 anda daripada telur tiruan..

Saturday, April 9, 2011

kerusi panass..


gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut bontot berapi.

kalo ini bukan setakat bontot berapi, silap2 boleh meletop!


jantung hati

1st time dgr lagu ni kat tv.. tak ingat rancangan apa tah, dlm rancangan tu tilu sebagai artis jemputan, dan dorg d interview.. last2 dorg pun peform la satu lagu.. memula ingatkan mira nak nyayi lagu yg d tujukan khas utk aku tu (http://kapalalu.blogspot.com/2010/10/diamdiam.html)..

sekali dorg main lagu ni..





lagi time dorg peform kat xfm macbeth secret show : http://www.youtube.com/watch?v=LUrNtl7QoYU

tetiba terasa jiwang...

layan sehhh!

p/s: makan nasi berulamkan jantung pisang, berlaukkan hati lembu..
jantung hati ku..

Thursday, April 7, 2011

bila nak kawin??

sebagai seorg lelaki hensem lagi begaya, soalan yang tak lepas dek org2 tua kat kampung, mahupun kwn lama, bila berjumpa,

"bila nak kawin?"


agak2 lepas dah kawin, ada tak org masih nak tnya soalan ni..

"bila nak kawin.... lagi?"

hahaha!

Friday, April 1, 2011

alien??

siang tadi dapat email video ni dari member..


video


video

apa bende tu aa?

Thursday, March 31, 2011

aku malas

aku malas nak tdo..

sebab kalo aku tdo nnt aku bagun je dah pagi esok..

kalo dah pagi esok, kene pegi keje..

malasnye nak g keje esok..

urghh!!

Monday, March 28, 2011

tahukan anda?..





tahukah anda..

1. apa fungsi button kat bwh cermin pandang belakang?
kalo time driving mlm2, tetiba ada kete belakang tak sedar diri dok bagi high-beam.. utk mengelakkan mata korg buta dek silau, tekan(atau tarik) button tu.. konfem tak silau dan boleh nampak kete belakang tu.. lps dia potong korg, korg bagi balik high-beam kat dia.. hohoho!




2. nak isi minyak belah kiri ke kanan kete?..


ada sesetengah kete ada anak panah tunjuk nak isi minyak belah kanan ke kiri? cthnye myvi, kalo tgk kat sebelah gambar meter minyak ada tunjuk arrow ke kiri, maksudnya nak isi minyak sila ke kiri kereta anda.. tapi tak semua kereta ada indicator mcm ni.







satu lagi cara tgk exzos kete.. kalo ekzos kat kanan, minyak isi belah kiri. kalo ekzos belah kiri, isi minyak belah kanan.. jadi kalo smpai petrol pump, turun kete pastu p blakang kete tgk kat mne ekzos kete korg, pastu tau la nak isi mnyk belah mana.. haha!